Nøtter, rosiner, bugnende middags- og frokostbord og masse deilig julesnacks. Det er mye god mat å kose seg med i jula av både søtt og salt. Kjøleskapet er gjerne sprengfullt, lange frokoster og brunsjer gjør at maten går inn og ut av skap og står lenge fremme. Og så er det alt juleknasket da. Her også er det saker vi kan passe på. For bakterier og muggsopp har også kanskje litt fest i Jula. Hva kan gjøre oss syke og hva slags forhåndsregler bør vi ta for å unngå at jula tilbringes i senga eller på toalettet?
Tradisjonelt konsumerer vi ganske store mengder med fiken, dadler, nøtter og rosiner i Jula, både i maten og som snacks. Av og til kan disse inneholde muggsoppgifter som aflatoksin og okratoksin.
Toksikolog Gunnar Sundstøl Eriksen forteller at aflatoksin skal vi helst ikke få i oss i det hele tatt da dette er potent leverkreftfremkallende. Slike gifter kan verken smakes, luktes eller sees, men selve muggen er ofte det, så det kan være lurt å sjekke for synlig mugg og kaste alt med mugg. Og så kan det være lurt å begrense inntaket til moderate mengder.
I rosiner kan det av og til finnes muggsoppgiften okratoksin. Han forteller at mattilsynet derfor har satt en grense for mye barn bør få i seg av rosiner på en dag. Selv spiser han nøtter og tørket frukt med god appetitt, men er nøye med å se på hvilke nøtter han spiser. Og når maten går mye inn og ut av kjøleskapet og står lenge fremme hender det at i oster og syltetøy kan bli infisert med mugg. Her hjelper det ikke bare å fjerne selve muggen. I oster må en skjære bort en del centimeter inn i osten for å være sikker på at det ikke er muggsoppgifter. I myke oster er det eksempelvis sett spor av muggsoppgifter hele syv centimeter bort fra den synlige muggen. Og i syltetøy er det enda verre. Da råder han oss til å kaste alt, ettersom den blågrønne muggen der kan spre seg rundt i hele glasset.
Tiltak for å bremse og drepe bakterier
På bakteriefronten er det også noen enkle forhåndsregler å ta. De fleste matbårne bakteriene vokser dårlig i kjøleskaptemperaturer. Derfor er det viktig å avkjøle maten raskt for deretter sette den inn i et kjøleskap som bør holde 4 grader celsius kan matbakteriolog Gro Skøien Johannessen fortelle. Men mange opplever at kjøleskapet er overfylt. Da kan det bli vanskelig å holde riktig temperatur der inne. Rådet er å sortere ut det som kan stå ute eller plassere dette andre steder og huske på å avkjøle maten før man setter maten i det. Er maten for varm når du setter den inn, vil temperaturen naturlig nok stige i kjøleskapet en stund fremover også.
Et annet tips som bakteriologen gir er å begrense hvor mye mat en setter på bordet på en gang. Fyll heller på fatet underveis som behovet melder seg og åpne heller for å snoke litt i kjøleskapet dersom en får lyst på noe mer.
Ellers minner hun om vanlig kjøkkenhygiene og holde rått vekk fra rå grønnsaker og ha atskilte skjærefjøler og huske å vaske skjærekniven godt. Det samme gjelder i kjøleskapet og holde slike matvarer atskilt.
Noen grupper er spesielt utsatt som barn, gravide, eldre og de med nedsatt immunforsvar og disse bør man være spesielt oppmerksomme på.
Matbakteriolog Johannesen understreker også viktigheten av å varme opp maten skikkelig til den ryker for slik dreper du bakteriene som kan gjøre deg syk.
Men utover disse enkle rådene er de begge opptatte av at det er viktig å kose seg og nyte julematen.