Ønsker å forbedre fiskevelferd i settefiskanleggene

Denne saken er eldre enn to år

Forskere ved Veterinærinstituttet og NTNU Samfunnsforskning har intervjuet ansatte i oppdrettsselskaper med settefiskanlegg for å finne ut hva de mener er viktig for å lykkes med fiskevelferdsarbeidet i settefiskproduksjonen. I intervjuene kom det tydelig fram at de ansatte har mange ulike insentiver til å ivareta fiskevelferden.

I rapporten Arbeid med fiskevelferd på settefiskanlegg kommer det fram at til sammen 18 personer ansatt på settefiskanlegg i flere forskjellige selskaper ble intervjuet i studien. De som deltok hadde ulike roller i selskapene, som driftsoperatører, driftsledere, teknisk personale, koordinatorer, regionsansvarlige og toppledelse.

I intervjuene ble fiskevelferd belyst gjennom spørsmål om flere sider av produksjonen, som for eksempel fysiske forhold ved anleggene, regelverk, kompetanse og opplæring, motivasjon, kommunikasjon. Gjennom intervjuene ble det funnet at ansatte som er involvert i settefiskproduksjon har mange insentiver til å ivareta fiskevelferden. Samtidig viser resultatene enkelte organisatoriske forhold som kan virke mot fiskevelferd.

Fiskeoppdrett er biologisk produksjon satt i fabrikksystem. Funnene viser at mål og produksjonsplaner utvikles basert på økonomi og tålegrenser som ikke alltid tar inn over seg de biologiske forholdene. I rapporten blir det trukket fram syv punkter som kan brukes som utgangspunkt til «beste praksis» når det gjelder videre arbeid med fiskevelferd i settefiskanlegg.

Det finnes mange praktiske og biologiske kunnskapshull. Denne studien har gitt forslag til noen praktiske forhold som alle settefiskanlegg bør vurdere å innføre for å ivareta fiskevelferden:

  • Tilpasse produksjonen
  • Bruke og forstå informasjonen man har
  • Benytte spesialkompetente driftsoperatører i en robust organisasjon
  • Et kritisk og sterkt fiskehelseteam
  • Nærværende ledelse
  • Dialog med andre organisasjoner og myndighetene
  • Fiskevelferdskompetanse for alle

Her kan du lese hele rapporten.

Del artikkel