Kampen mot rabies hos hund og mennesker er tema på arrangementet. Årets tema for Verdens rabiesdag er «Alle for 1, Én helse for alle». Det fremhever at Én helse ikke er for noen utvalgte, men for alle.
Rabies er en dødelig infeksjonssykdom som oftest overføres fra hund til menneske ved bitt. Rabies er en zoonose som vil si en sykdom som smitter mellom dyr og mennesker. Bekjempelse av rabies krever tverrfaglig samarbeid i et Én Helse-perspektiv hvor helse for folk, dyr og miljø inngår.
Rabiesviruset kan infisere omtrent alle pattedyr, og rabies dreper rundt 59.000 mennesker globalt hvert år. I 50 prosent av tilfellene er det barn som er rammet og 99 prosent er forårsaket av hundebitt, eller at viruset via spytt kommer i kontakt med sår. Når en person utvikler symptomer, er rabies 100 prosent dødelig.
Dyr blir rammet av dødelig rabies på lik linje med mennesker. En frisk og vaksinert hundepopulasjon beskytter både mennesker og dyr mot rabies. Det gir god velferd for både folk og dyr. Veterinærinstituttet deltar aktivt i det globale arbeidet for å bekjempe sykdommen rabies, der målet er å utrydde hundemediert rabies hos mennesker innen 2030.
Program
- Hva skal til for å kontrollere rabies? STOP –R v/ Siv Klevar, Veterinær/Forsker, Veterinærinstituttet
- Utfordringer ved prøvetakning og diagnostikk av rabies i Malawi v/ Elizabeth Akinsanmi Guren og Charlotte Eikeskog Ravnås, Veterinærstudenter, NMBU
- Rabies hos hund i et dyrevelferdsperspektiv v/ Ragnhild Kvisle Abildsnes, Veterinærstudent, NMBU
- Spaycationing med Mission Rabies i Tanzania v/ Lily Auliff, Organisasjonsveterinær, Dyrebeskyttelsen Norge
Det er mulig å følge arrangementet på Teams.
Møte-ID: 369 181 924 119
Passord: KFWe2Z