Dette kommer frem i årsrapporten for overvåkingsprogrammet for lentivirus hos sau og geit. Veterinærinstituttet undersøker prøver på oppdrag fra Mattilsynet som gjennomfører programmet. Det ble tatt blodprøver av sau på slakteri og geit ute i besetningene.
-I programmet for 2020 ble 2927 sauebesetninger og 50 geitebesetninger undersøkt for lentivirus. Det ble totalt tatt 8701 prøver fra sau og 1443 prøver fra geit, men det ble ikke påvist virus i noen av disse besetningene, forteller Annette Kampen, fagansvarlig for småfe ved Veterinærinstituttet.
Status på utbrudd i Trøndelag
Den alvorlige sykdommen mædi ble oppdaget hos sau i Trøndelag i 2019. Videre arbeid har avdekket flere positive tilfeller, og totalt har ni sauebesetninger fått diagnosen mædi i utbruddet i 2019 og 2020. Påvisningen av sykdommen har ført til endringer i livdyrhandel og avlsarbeid i hele området og har vært belastende for alle som har blitt båndlagt, spesielt for de som har måttet slakte ut sine besetninger.
-Arbeidet ved Veterinærinstituttet involverer mange fagområder der vi bistår Mattilsynet med diagnostikk fra flere laboratorier, oppdaterte lister og kart over besetningene i utbruddet, rådgiving rundt diagnosegrunnlag, oppfølging, overvåking og andre forvaltningsstøttespørsmål, forklarer Kampen.
Kartet viser en oversikt over besetningene som er involvert i utbruddet.
Utenom selve overvåkingsprogrammet, ble det i 2020 påvist CAE i to geitebesetninger. Disse ble identifisert via undersøkelser av tankmelk som utføres av TINE i besetninger som tidligere har sanert for sykdommen i prosjekt Friskere geiter.
Mædi og CAE er B-sykdommer, og forekomst eller mistanke om sykdom skal straks meldes fra til Mattilsynet. Sykdommene har lang inkubasjonstid, det vil si at det tar lang tid, opptil flere år, fra dyrene blir smittet til de blir syke. Viruset smitter via råmelk/melk, spytt, lungesekret og snutekontakt. De vanligste smitteveiene er fra mordyr til avkom og ved tett kontakt mellom dyr. Smitte via luftveiene krever nær kontakt i en lengre periode.
→Her finner du mer informasjon om sykdommen mædi.