Innovativ fototeknikk ved Veterinærinstituttet nominert til gjev litteraturpris

I boken Tett på livet i vann viser forsker Jannicke Wiik-Nielsen fra Veterinærinstituttet frem unike bilder av små dyr i vann tatt med elektronmikroskop. Enkelte av bildene er forstørret hele 15 000 ganger. Boken er skrevet i samarbeid med Dag O. Hessen og Line Renslebråten og er nå nominert til den prestisjefylte Brageprisen.

Tidligere har Jannicke gitt ut boken Tett på insekter og småkryp som fikk Kulturdepartementets fagbokpris for barn og unge i 2020. Bøkenes historie startet på Veterinærinstituttet som en del av Jannickes opprinnelige arbeid som forsker. Dette arbeidet innebærer blant annet å studere og fotografere parasitter som gir sykdom hos dyr. Bildene benyttes blant annet av National Geographic, og har vært stilt ut i både New York Hall of Science og Royal Albert Hall.

- Nominasjonen er en anerkjennelse av et arbeid som har tatt mye tid, men som har vært morsomt. Veterinærinstituttet skal ha mye ære for at jeg har hatt anledning til å bruke elektronmikroskopet, og entusiasmen fra kollegaene mine har vært god støtte underveis. Nå venter jeg i spenning på prisutdelingen, forteller Jannicke.

Jannicke på jobb på imagignsenteret på Ås. Foto: Jo Straube
Jannicke på jobb på imagingsenteret på Ås. Foto: Jo Straube

Jannicke bruker elektronmikroskopet i arbeidet, og forskjellen fra et vanlig mikroskop er at det blir brukt en elektronstråle og ikke lys. Dyrene hun har tatt bilder av tåler ikke elektronstrålen dersom de ikke er dekket av metall, men metallet gjør at dyrene bare kan fotograferes i svart-hvitt. Derfor er det også Jannicke som har fargelagt alle bildene i bøkene slik at detaljene blir fremhevet.

Brageprisens jury begrunner nominasjonen med at barn har en naturlig nysgjerrighet på småkryp, og at mange har en dragning mot krabber og rumpetroll - en naturinteresse som boken tar på alvor. Fotografiene i boken gir mye læring i seg selv og kunnskapen blir formidlet på en visuell og innbydende måte med faktaorientert verbaltekst. Økosystemer i hav og vassdrag er viktig å bevare - da er det alfa omega at den oppvoksende generasjon får et forhold til hva som lever der. Juryen tror dette er en bok som vil bidra til å øke interessen for små dyr som har tilhold i det våte element.

- Nominasjonen betyr mye fordi den bidrar til oppmerksomhet rundt bøkene. Jeg håper bøkene kan oppmuntre voksne lesere til å vekke nysgjerrighet hos barna, fremfor å overføre en avsky og frykt som mange føler på, sier Jannicke.  

Brageprisutdelingen 2023 går av stabelen 23. november kl 18:00.

Del artikkel