Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger

Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.

Celle av Chrysochromulina leadbeateri sett med differensiell interferenskontrast (DIC) lysmikroskopi.
Celle av Chrysochromulina leadbeateri sett med differensiell interferenskontrast (DIC) lysmikroskopi. Foto: Bente Edvardsen, UiO

Veterinærinstituttet har ved bruk av avansert analytisk kjemi påvist det fiskedrepende algetoksinet leadbeaterin-1 i to vannprøver fra områder rammet av fiskedød i Nord-Norge den siste tiden.

Toksinet ble ganske nylig identifisert som hovedårsaken til den dødelige effekten i «dødsalgen» Chrysochromuline leadbeateri. Toksinet ble indentifisert gjennom forskningsprosjektet ToxANoWa, finansiert av Norges Forskningsråd. ToxANoWa er tett samarbeid med Universitetet i Oslo, Danmarks Tekniske Universitet og National Research Council i Canada, og er ledet av Veterinærinstituttet. Dette arbeidet har muliggjort identifiseringen av toksinet også i de nye vannprøvene.

Forsker Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet, mener at med videre forskning kan metoder utvikles til å gi rask påvisning av algegiften ute på anleggene.
Forsker Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet, mener at med videre forskning kan metoder utvikles til å gi rask påvisning av algegiften ute på anleggene. Foto: Veterinærinstituttet

- At vi har identifisert giftstoffet og utviklet en metode for å påvise algegiften i vannprøver gir muligheter for utvikling av bedre metoder for overvåkning og tidlig oppdagelse. Med mer forskning blir det også mulig å utvikle raskere metodikk for påvisning av toksinet ute i anleggene, sier forsker Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet.

Algen C. leadbeateri er funnet i området der fiskene dør, og har blitt påvist i en av vannprøvene fra Havforskningsinstituttet. Veterinærinstituttet samarbeider med selskapet Sea Eco i Harstad for å samle inn flere vannprøver, og ønsker å utvikle dette videre i samarbeid med næringen.

Prosjektet ToxANoWa identifiserte i 2024 også algegiften som tok livet av millioner av laks i 2019.

Les mer om funnene fra 2024 her.

Del artikkel