Fuglevenn? Sørg for muggfri mat og sats på opphengt fuglemat

Også for fuglene er mattrygghet viktig. Fuglene bør få mat fra beholdere som henger. Og så kan en ekstra sjekk og sikre at frø og nek er fri for mugg bidra til å hindre at fuglene blir syke av maten de får. 

Om vinteren er det kjærkomment for småfuglene at vi setter ut mat. Julenek av havre er populært å sette ut til småfuglene ved juletider, noe også fuglene som regel setter stor pris på. Havre er et godt og viktig næringstilskudd på den kalde årstiden. Men det er viktig at juleneket er av god kvalitet, hvis ikke kan det gå riktig ille for små. Muggsopp kan lett vokse på korn og de kan produsere soppgifter som er helseskadelige for fuglene, forteller Ellen Christensen som forsker på muggsopp ved Veterinærinstituttet. Et julenek bør være fyldig og ha godt med korn på seg, og det bør ha frisk gul farge og lukte godt. Det bør ikke være innpakket i plast, dette kan fremme muggvekst, forklarer hun.

− Solsikkefrø og nøtter er rike på fett og kan være gode tilskudd for fuglene på vinteren. Sørg imidlertid for at frøene og nøttene er av god kvalitet, presiserer Christensen. Både solsikkefrø og nøtter kan inneholde muggsopp og soppgifter som ochratoksin og aflatoksin.

Turid Vikøren forsker på vilthelse ved Veterinærinstituttet, forteller at en bestemt variant, Salmonella Typhimurium forårsaker sykdomsutbrudd hos overvintrende småfugler. Sykdomsutbruddene ses typisk ved fôringsplasser på etterjuls- og vårvinteren, og opptrer over hele landet, forteller hun.

− Undersøkelser som er gjort ved Veterinærinstituttet kan tyde på at en liten andel av småfuglene fungerer som friske bærere med salmonellabakterien i tarmen, og disse introduserer smitten på fôringsplassene.

Fuglebrett som gir fuglene mulighet for å sitte i matfatet, legger forholdene til rette for smitteoverføring ved at fôret forurenses med avføring. På fôringsplasser bør det derfor brukes hengende fôringsinnretninger som fôringssylindere med sittepinner, meisboller og lignende for å hindre at fôret blir forurenset, understreker hun.

− Godt renhold på fôringsplasser er viktig, både med hensyn til matrester og avføring. For å hindre å bli smittet selv er det viktig å unngå kontakt med fugleavføring ved fôringsplassene, bruke hansker og vaske hendene godt etterpå, forklarer hun.

Del artikkel