
Zoonoser er sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker og forårsakes av bakterier, virus, parasitter, prioner eller sopp. På verdensbasis utgjør disse sykdommene en stor andel av smittsomme infeksjoner hos mennesker. I Norge er situasjonen heldigvis annerledes – men det krever kontinuerlig overvåking og rask respons for å holde smittenivåene lave.
Zoonoserapporten for 2024 viser at forekomsten av zoonotiske sykdommer var i fjor stabil og på nivå med tidligere år. Et unntak er salmonellose, som hadde sitt høyeste antall tilfeller av smitte hos mennesker på ti år. Økningen knyttes til et matbårent utbrudd etter påvisning av Salmonella i spirer. Den hyppigst rapporterte zoonosen i 2024 var som tidligere år campylobacteriose. Både Salmonella og Campylobacter er bakterier som kan finnes i tarmen til fugler og dyr.
Svært verdifullt
Administrerende direktør ved Veterinærinstituttet Gun Peggy Strømstad Knudsen understreker viktigheten av høy bevissthet rundt smitte fra dyr, mat og miljø.
- En verden i endring påvirker Norge og gjør at vi må være forberedt på økt risiko. At vi har en lav forekomst av sykdommer som smitter fra dyr til mennesker i Norge er svært verdifullt, sier hun.
- For å opprettholde den gunstige situasjonen i Norge er det avgjørende med overvåking og tidlig varsling. Endringer i smittebildet må fanges opp raskt for å beskytte både folke- og dyrehelsen. Mange kjente smittestoffer finnes allerede i Norge, og med økt reisevirksomhet, global handel og klimaendringer kan også nye smittestoffer finne veien hit, sier Knudsen.
Veterinærinstituttet bistår Mattilsynet i å overvåke og dokumentere forekomsten av zoonoser.
Når meldepliktige zoonoser oppdages hos mennesker, gjøres undersøkelser for å spore smittekilden og det settes i gang tiltak for å forhindre nye tilfeller. I tilfeller hvor mat eller dyr mistenkes å være kilden, blir Mattilsynet varslet og et utbruddsetterforskningsteam bestående av Mattilsynet, Veterinærinstituttet, relevante kommuneoverleger og Folkehelseinstituttet blir etablert.
Zoonoserapporten utarbeides av Veterinærinstituttet i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Mattilsynet. Den inngår i Norges årlige rapportering til EFSA – EUs organ for næringsmiddeltrygghet.