Flere hester med mulig salmonellasmitte

Denne saken er eldre enn to år

Ett føll er bekreftet smittet med bakterien Salmonella Typhimurium. Det er mistanke om at ytterligere 17 hester kan være smittet. Det blir også tatt ut prøver av et stort antall hester som kan ha vært i kontakt med det smittede føllet. Alle hestene har vært oppstallet på Hesteklinikken på NMBU veterinærhøgskolen i Oslo.

Inntil prøvesvarene er klare, kan hestene ikke sendes hjem. Veterinærhøgskolen kan heller ikke ta inn nye pasienter før lokalene er sanert, siden salmonellasmitten også er påvist i miljøet.

– Vi vil henvise pasienter til Bjerke dyrehospital i Oslo i stedet, sier veterinær Siv Hanche-Olsen ved Hesteklinikken ved NBMU veterinærhøgskolen. Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet bistår Mattilsynet i arbeidet.

Salmonella

Salmonella er en bakterie som forårsaker sykdommen salmonellose hos dyr og mennesker. Salmonella Typhimurium er en av de over 2500 variantene som finnes. Salmonella er sjeldent hos norske husdyr og i norsk mat, men den finnes i naturen i Norge, hovedsakelig hos fugler og pinnsvin.

Salmonella hos hest smitter vanligvis ved at hesten får i seg bakterien gjennom munnen. Tid fra hesten får i seg smitte til bakterien kan påvises i møkk vil variere med blant annet mengden bakterier.

Mange hester viser ikke symptomer, mens andre får diaré. I noen tilfeller oppstår symptomer etter en stressituasjon som transport eller annen sykdom eller skade.

Vær nøye med håndvask

Folkehelseinstituttet anbefaler alle som har kontakt med hester som har vært på Veterinærhøyskolen den senere tiden om å være ekstra nøye med håndvask for å unngå å bli smittet og spre smitten til andre.

- Smitte til mennesker kan bare skje ved at man får bakterier fra avføringen via hender og videre inn i munnen blant annet når man spiser. Derfor er håndvask et viktig hygieneråd, sier seniorforsker Umaer Naseer.

Begrens unødvendig kontakt

Hesteeiere som har fått beskjed om at hesten deres kan være smittet må følge råd og restriksjoner fra Mattilsynet.

- Inntil smittesituasjonen er avklart, så kan det være fornuftig å begrense unødvendig kontakt mellom hester fra forskjellige staller, sier beredskaps- og sikkerhetsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet.

I staller med smitte eller mistanke om smitte skal persontrafikk begrenses. De som er der må utvise spesielt god hygiene.

Antibiotika skal vanligvis ikke benyttes hos verken dyr eller mennesker med salmonellainfeksjoner. Veterinærer som er i kontakt med dyr i berørte dyrehold skal være nøye med å følge prinsippene for god hygiene.

Venter på prøvesvar

I tillegg til hestene som står oppstallet på NMBU veterinærhøgskolen, er det et større antall kontaktbesetninger spredd over ulike deler av landet. Disse har også blitt båndlagt, noe som betyr at hestene ikke kan flyttes, og at stallen er stengt for besøk.

Mattilsynet er stort sett ferdige med prøvetaking av disse, og venter nå på prøvesvar fra Veterinærinstituttet for å kunne frigi besetningene eller gjøre tiltak for å sanere smitten. Slike tiltak vil normalt bestå av nedvasking av stall og prøvetaking av dyra frem til dyreholdet kan friskmeldes.

Les mer:

Les spørsmål og svar om utbruddet fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet og last ned plakater til å henge opp i stallen >

Les mer om Salmonella-bakterien >

Les om barn og voksne på gårdsbesøk på Folkehelseinstituttets nettsider >

Last ned:

Plakater fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet med gode smitteverntips i stallen og slik håndterer du salmonellasmitte i stallen fra Mattilsynets nettside (pdf)

Nettmeldinger:

15.06.2018: Utbrudd av Salmonella Typhimurium øker i omfang

08.06.2018: Salmonella Typhimurium påvist hos ett føll

Del artikkel