Flere behandlinger mot AGD i oktober, men situasjonen er under kontroll

Situasjonen er relativt rolig, men det har vært flere behandlinger. Ved noen av behandlingene har det vært forøket dødelighet  Med ett unntak har behandlingene vært i Møre og Romsdal/Trøndelag. Fiskehelsetjenesten følger situasjonen nøye.

Amøben Paramoeba perurans som gir amøbegjellesykdom (AGD), er  i oktober påvist ved PCR langs kysten fra Agder til Nord-Trøndelag. Vi er fremdeles ikke kjent med positive funn fra Nordland og nordover. I denne delen av landet er det mindre vanlig å utføre screening, og en del av undersøkelsene utføres på antatt, utsatte lokaliteter med høy salinitet.

I Hordaland  og Rogaland er det i oktober minst ti lokaliteter (5+5)  som har en diagnose basert på aktiv gjellescore, histologi og amøber i direkte utstryk. Kun en lokalitet er behandlet (hydrogenperoksyd) og da primært med tanke på lakselus. I Møre og Romsdal og Trøndelag er det påvist klinisk AGD på flere lokaliteter. Til sammen er det behandlet 15 matfiskanlegg. Ni  av disse er lokaliteter med V16 hvor tre er behandlet med ferskvann (en av disse med forøket dødelighet) og seks med hydrogenperoksyd (en med forøket dødelighet). Seks er lokaliteter med H16 hvorav fire er behandlet med ferskvann og to med hydrogenperoksyd. I tillegg er det rapportert om ett rognkjeksanlegg med AGD hvor fisken er behandlet med formalin. Til tross for dette har det vært en langt bedre AGD-utvikling enn fiskehelsetjenesten hadde forventet, men de følge situasjonen nøye.

Veterinærinstituttet takker Åkerblå AS, FoMas – Fiskehelse og Miljø as, PatoGen Analyse AS, Labora  AS og kollegaer ved Veterinærinstituttets diagnostiske laboratorier for informasjon til denne oppdateringen

Les mer om AGD her

Del artikkel