Det finnes flere varianter av fiskepatogene Pasteurella, men kun én har så langt blitt offisielt navngitt, nemlig Pasteurella skyensis (Birkbeck et al. 2002), som inntil nylig utelukkende har vært påvist i skotsk oppdrettslaks. Nå er imidlertid P. skyensis for første gang påvist også i norsk oppdrettslaks. Dette betyr at vi har funnet minst tre forskjellige genetiske varianter av fiskepatogene Pasteurella i norsk fiskeoppdrett, hvorav kun én har et offisielt navn.
Foreslår en arbeidsnomenklatur for de ulike Pasteurella-variantene
Etablerte knagger for de forskjellige Pasteurella-variantene vi kjenner til i dag er avgjørende for å unngå uklarheter når Pasteurella spp. diagnostiseres. Det vanlige er at nye navn godkjennes ved publikasjon i vitenskapelige systematikkjournaler, som f.eks. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology (IJSEM). Før nye artsnavn offisielt godkjennes, er det imidlertid mye arbeid som må gjøres. Forskjeller i både genetikk og fysiske egenskaper må dokumenteres grundig for et tilstrekkelig antall isolater av hver art/underart, og dette krever betydelige ressurser.
Siden det gjenstår en del arbeid før de til nå ubeskrevne Pasteurella-variantene kan få tildelt ‘offisiell’ nomenklatur i én eller flere vitenskapelige publikasjoner, ser vi et behov for å si noe om den genetiske variasjonen blant fiskepatogene Pasteurella. For å eliminere evt. usikkerhet omkring hvilke arter, underarter og stammer som assosieres med forskjellige fiskearter og/eller geografisk opphav, foreslår vi en ‘arbeids-nomenklatur’ basert på foreløpige resultater fra et internfinansiert prosjekt ved Veterinærinstituttet.
Over 80 Pasteurella-isolater er helgenomsekvensert, og dette inkluderer isolater fra både norsk og skotsk laks og rognkjeks over flere år. De foreløpige slektskapsanalysene på dette materialet utgjør grunnlaget for den følgende nomenklaturinndelingen. Vi tar forbehold om at denne nomenklaturen kanskje må nyanseres noe når det endelige taksonomiske arbeidet sluttføres.