Gjennom dette seminaret ønsket vi å gi oppdrettsfisken en sterkere stemme. I foredragene ble det stilt spørsmål om velferdsdilemma, hva er akseptabel behandling av «tam» laks og om dagens fiskevelferd blir godt nok ivaretatt i norsk lakseproduksjon.
-Veterinærer eller «veterinærvesenet» har vært litt tilbakeholden med å være dyrenes stemme. Der kan vi bli bedre. Veterinærinstituttet skal gi forskningsbasert beslutningsstøtte til forvaltingen. Har vi vært klare nok, eller er vi litt for forsiktig for at vi ikke skal støte næringen? sa Edgar Brun, avdelingsdirektør for fiskehelse ved Veterinærinstituttet under paneldebatt på seminaret.
Fisk i oppdrett er Norges viktigste produksjonsdyr. Samtidig dør 53 millioner oppdrettsfisk årlig i næringen eller om lag 20 prosent av all fisk fra utsett i sjø til slakting. I tillegg dør det også mye fisk i ferskvannsfasen. Dette er ikke forenlig med dyrenes «rettigheter» som sier de skal ha frihet fra smerte, skader og sykdommer. God helse og velferd er en forutsetning for en bærekraftig og etisk forsvarlig produksjon.
-Sier vi at det er «uakseptabel dødelighet» i næringen, eller at vi har en «dødelighetsutfordring»? Vi skal være klare i budskapet til våre eiere. Det er vårt ansvar å fremme saken så klart og entydig som vi kan, basert på den kunnskapen vi har. Jeg håper at vi kan være en sterkere aktør på velferdsområdet, sa Brun.
Her kan du se presentasjoner fra fiskevelferdsseminaret.
Se opptak fra fiskevelferdsseminaret i videoene under.