Under Forskningsdagene, som varer fra 16. september til og med 27. september, inviteres alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner i Norge til å vise frem sin virksomhet. Mat er årets hovedtema. Veterinærinstituttet arrangerer to seminarer og en fotoutstilling med bilder som viser hva forskere møter under lupen. I tillegg deltar Veterinærinstituttet i debatter og møter, og representeres i diverse temaartikler.
16. september
Hva skal vi spise? Hvem skal vi tro på?
I anledning av åpningen av Forskningsdagene 2015 arrangeres det debattmøte om dette tema i Munchmuseet med forskningsdirektør Janneche Utne Skåre fra Veterinærinstituttet blant deltakerne.
22. september
Antibiotikaforbruk og resistens
Veterinærinstituttet overleverer til Mattilsynet ny statusrapport (NORM-VET) om antibiotikaforbruk og resistens blant dyr i Norge. Under overleveringen, som finner sted på Håndverkeren i Oslo, vil administrerende direktør ved Veterinærinstituttet, Gudmund Holstad, kaste lys over antibiotikaresistens. Seniorforsker i Veterinærinstituttet, Anne Margrete Urdahl, vil beskrive situasjonen i Norge.
22. september
Oslo etter antibiotikaen
Her tas gjestene med til Oslo anno 2050 til et dialogmøte med diverse scenarioer i Kulturhuset. Fremtidens personell innen menneske- og dyrehelse møter eksperter på resistens, politikere og myndigheter. Administrerende direktør Gudmund Holstad deltar i debatt om hvordan hverdagen i postantibiotiske tid vil se ut. Preges den av frykt eller føler vi oss trygge?
24. september
Muggsoppgifter i korn
FUNtox-gruppen arrangerer et miniseminar om muggsoppgifter i korn i fellesauditoriet hos Veterinærinstituttet. De ønsker med dette å formidle sin forskning på området sopp og mykotoksiner i korn, fôr og mat. Seminaret tar opp tre temaer; Soppene, soppgiftene og forekomst i Norge - Hvordan påvirker soppgiftene dyrehelsen? - Er det mulig å bli kvitt soppgiftene?
24.-25. september
Se stort på det!
Veterinærinstituttet arrangerer en fotoutstilling med bilder som viser hva forskere møter under lupen. Knøttsmå mikrober vi finner i mat, gjør inntrykk når vi får de tett på og i stort format. Det vil bli holdt to foredrag i Pecha Kucha-format og en enkel quiz i forbindelse med utstillingen. Foredragene holdes på torsdagen klokken 14.00 og fredagen klokken 11.00.
Temaartikler