Hensikten med klyngen er å sikre bærekraftig utvikling av norsk sjømatnæring i årene framover og bidra til verdiskaping langs hele kysten. Klyngen er en møteplass for næringsutøvere, forskningsmiljøer, og utdanningsinstitusjoner. Forskning og innovasjon er viktige aktiviteter i klyngen, og alle partnere er forpliktet til å gjøre en innsats for å utvikle løsninger på driftsmessige utfordringer i sjømatnæringen.
Holstad er godt fornøyd med medlemskapet og mener samarbeidet mellom aktørene i klyngen vil styrke havbruksnæringens kompetanseplattform.
– For oss vil dette bety tettere og mer forpliktende samarbeid med næringsaktører og andre forskningsaktører i blå sektor, forteller han. – I tillegg vil det kunne gi oss enda større mulighet til å bidra til bedre fiskehelse, og dermed mer bærekraftig bioproduksjon og bioøkonomi i havbruksnæringa.
For Veterinærinstituttets del tror han medlemskapet vil gi ny innsikt i næringa og hva slags utfordringer den står overfor. – Dette er viktig for at vi skal kunne bidra til vekst og utvikling av virksomheten videre fremover, sier han og legger til at denne innsikten i tillegg vil gjøre det lettere å finne gode samarbeidsformer og arbeidsfordeling mellom de ulike kompetanseaktørene i klyngen. – Som medlem av denne klyngen får vi en gyllen anledning til å vise fram vår omfattende kompetanse innen akvamedisin, og betydningen av god fiskehelse for næringa.
Vil bidra til å utvikle drift- og produksjonsmetoder
Holstad forventer at Veterinærinstituttet skal være delaktige og sentrale i arbeidet med å utvikle drift- og produksjonsmetoder som gir god fiskehelse og instituttet skal være proaktiv i det forebyggende helsearbeidet.
Seafood Innovation Cluster på sin side forventer at instituttet bidrar til en styrket og bærekraftig bioproduksjon. – Helt konkret ligger det forventninger til at instituttet blir en sentral aktør i arbeidet med å finne ut hvordan nye fôrtyper virker inn på fiskens helse og tilvekst, forteller Holstad. Han mener klyngen vil gi en vinn-vinn- situasjon både for næringsaktørene og utdannings- og forskningsinstitusjoner.
Kort om «the Seafood Innovation Cluster»
Seafood Innovation Cluster har et omfattende samarbeid med norske og internasjonale forskningsmiljøer og partnere fra innovativt næringsliv og innovative offentlige virksomheter. Forskning og innovasjon er viktige aspekter av klyngens aktiviteter, og alle partnerne er forpliktet til å gjøre en innsats i forhold til å utvide forskningskapasitet og utvikle løsninger på driftsmessige utfordringer i sjømatnæringen, deriblandt bekjempelse av lakselus.