Boka "100 år på Adamstua - i samfunnets tjeneste" ble lansert i november og presentert på markeringen i desember. Boka er skrevet av fagdirektør ved Veterinærinstituttet, Roar Gudding, og gir kortfattet og god informasjon både om bygningene og det viktige arbeidet som er blitt gjort på Veterinærinstituttet på Adamstua de siste hundre årene.
Historie
Veterinærinstuttet ble etablert i 1891, men det var først i 1914 at lokalene ble flyttet til Adamstua etter å ha vært i Grubbegata. Allerede rundt midten av 1900-tallet ble både storfetuberkulose og brucellose bekjempet her i Norge takket være iherdig innsats fra ansatte ved instituttet. I 1939 var det planer om å utvide Veterinærinstituttet, men krigen satte en stopper for dette og årene etter andre verdenskrig ble harde for instituttet.
De siste 40 årene er forskning blitt prioritert ved Veterinærinstituttet og det er blitt lagt vekt på beredskap. Oppdrettsnæringen har vært i vekst og instituttet har fulgt med i denne kunnskapsoppbyggingen. Veterinærinstituttet har samtidig fått ansvaret for oppgaver innen fôrhygiene og mattrygghet.
Veterinærinstituttet som pepperkakehus
For anledningen ble det bestilt en kopi av det hundre år gamle bygget som er tegnet av arkitekten Bredo Greve i pepperkakedeig. Pepperkakehuset er utført av den prisvinnende og velrennomerte konditoren Sverre Sætre.