Matloven sier klart at det er bedriftenes eget ansvar å sikre mattryggheten til egne produkter. For bakterien Listeria, som kan gi alvorlig sykdom og i verste fall død, er det satt spesielle kriterier. Matprodusenter må kunne dokumentere at spiseferdige produkter inneholder maksimum 100 Listeria monocytogenes per gram gjennom hele holdbarhetstiden. Dette er utfordrende. Bakterien kan formere seg i mange matvarer selv ved kjølelagring, men hvor mye avhenger både av produktet selv og av hvordan maten lagres fra den er sendt fra produsenten til den spises.
Det finnes internasjonale retningslinjer for hvordan slik risikovurdering skal gjøres. Veterinærinstituttet har nå laget en veileder for å hjelpe bedrifter til å bruke de internasjonale retningslinjene på deres egne spiseferdige matvarer på best mulig måte. Kjernen i dette er kunnskap om og eventuelt hvor raskt bakterien kan vokse i produktet i løpet av lagringstiden.
Veilederen «Belastningsstudier - et verktøy for håndtering av Listeriarisiko i spiseferdige produkter» beskriver hvordan matprodusentene kan få mest ut av pengene de bruker på slike studier. Den gir også noen eksempler på hvordan man kan håndtere Listeriarisikoen ved avvik.
Veterinærinstituttet har deltatt i utformingen av de internasjonale retningslinjene for belastningsstudier sammen med andre referanselaboratorier i Europa, mens veilderen for tilpasning for kjøttbransjen er laget i forbindelse med NFR prosjektet «Kontroll av Listeria monocytogenes ved produksjon av animalske produkter », ledet av Nofima. Nofima har laget to andre veiledere om utfordringene med Listeria monocytogenes i produksjonslokaler.
Målgruppen for veilederne er personell med ansvar innen kvalitetsledelse, kvalitetssikring og produksjonshygiene i anlegg som produserer Listeria-risikoprodukter.
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Taran Skjerdal
Veileder
Lenke til internasjonale retningslinjer
Europeisk retningslinje for utførelse av belastningsstudier
Europeisk retningslinjer for matprodusenter
Lenker til Nofima sine veiledere
Veileder - Overvåking og prøvetaking for økt kontroll med Listeria
Veileder - Problemløsing og forebygging av Listeria