Ukjent GMO lar seg påvise med nyutviklet metode

Denne saken er eldre enn to år

Ukjente GMOer kan utgjøre en mulig risiko, og forskere ved Veterinærinstituttet har i flere år arbeidet med å utvikle metoder for å påvise og beskrive egenskapene til ukjente genmodifiserte organismer (GMO).

Ukjente GMOer ikke godkjent eller tilfredsstillende risikovurdert og utgjør derfor en mulig risiko for helse, miljø, økonomi og samfunn. En nyutviklet metode som gir detaljert informasjon om endringer i en organismes genmateriale er nå anvendt på matplanter og beskrevet i en artikkel som nettopp er publisert. Hensikten med arbeidet er å bidra til tryggere mat og fôr, og bedre kontroll med bruken av genteknologi.

Forskere tok for seg tre genmodifiserte matplanter; to soyatyper og en maistype, og viste at det er mulig på kort tid å få detaljert kunnskap om den genetiske strukturen til en GMO uten å ha noen forhåndskunnskap om denne GMOen. Deretter kan denne kunnskapen benyttes til å foreta en innledende vurdering av om GMOen innebærer en risiko for helse og/eller miljø, og til å utvikle en billig og effektiv påvisningsmetode som kan benyttes til rutinemessig overvåking av miljø, såvarer samt fôr og matvarer.

Les også om saken i Gennytt nr. 14 2009
Artikkelen med tittelen ”Non-prejudiced detection and characterization of genetic modifications” (på norsk: ”Påvisning og beskrivelse av genetisk modifisering uten forutgående kunnskap”) er publisert i tidsskriftet Food Analytical Methods, og er tilgjengelig for abonnenter via Springer Link her

Originalmanuskriptet som er tilgjengelig også for ikke-abonnenter kan lastes ned.

 

Se også sammendrag og detaljert informasjon om artikkelen.

 

Faktaark om uatorisert og ukjent GMO.

Kontaktperson
Arne Holst-Jensen, seniorforsker
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Telefon 23 21 62 43
arne.holst-jensen@vetinst.no

 

 

Del artikkel