Ukjente GMOer ikke godkjent eller tilfredsstillende risikovurdert og utgjør derfor en mulig risiko for helse, miljø, økonomi og samfunn. En nyutviklet metode som gir detaljert informasjon om endringer i en organismes genmateriale er nå anvendt på matplanter og beskrevet i en artikkel som nettopp er publisert. Hensikten med arbeidet er å bidra til tryggere mat og fôr, og bedre kontroll med bruken av genteknologi.
Forskere tok for seg tre genmodifiserte matplanter; to soyatyper og en maistype, og viste at det er mulig på kort tid å få detaljert kunnskap om den genetiske strukturen til en GMO uten å ha noen forhåndskunnskap om denne GMOen. Deretter kan denne kunnskapen benyttes til å foreta en innledende vurdering av om GMOen innebærer en risiko for helse og/eller miljø, og til å utvikle en billig og effektiv påvisningsmetode som kan benyttes til rutinemessig overvåking av miljø, såvarer samt fôr og matvarer.
Les også om saken i Gennytt nr. 14 2009
Artikkelen med tittelen ”Non-prejudiced detection and characterization of genetic modifications” (på norsk: ”Påvisning og beskrivelse av genetisk modifisering uten forutgående kunnskap”) er publisert i tidsskriftet Food Analytical Methods, og er tilgjengelig for abonnenter via Springer Link her
Originalmanuskriptet som er tilgjengelig også for ikke-abonnenter kan lastes ned.
Se også sammendrag og detaljert informasjon om artikkelen.
Faktaark om uatorisert og ukjent GMO.
Kontaktperson
Arne Holst-Jensen, seniorforsker
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Telefon 23 21 62 43
arne.holst-jensen@vetinst.no