Svak nedgang i matbårne infeksjoner

Denne saken er eldre enn to år

Det totale antall meldte tilfeller av matbårne infeksjoner i 2010 viste en svak nedgang i forhold til året før, i følge tall fra Folkehelseinstituttet. Norge har generelt en gunstig situasjon sammenlignet med andre land når det gjelder smittestoffer i mat, og mange av dem som blir registrert med næringsmiddelbårne infeksjoner er smittet ved opphold i utlandet.

Forekomsten av smittestoffer i næringsmidler produsert i Norge er relativt beskjeden sammenliknet med de fleste andre land. Det samme gjelder forekomsten av smittestoffer i norske husdyrbestander.

- Disse resultatene stemmer godt overens med resultatene fra de norske overvåkings og kontrollprogrammene, som viser at også husdyrhelsen i Norge er svært god, sier Merete Hofshagen, leder for Veterinærinstituttets seksjon for sjukdomsforebygging og dyrevelferd.

På oppdrag fra Mattilsynet rapporterer Veterinærinstituttet årlig forkomsten av en rekke sykdommer og smittestoffer i norske husdyrbestander, fisk og skjell. Flere av disse smittestoffene er zoonostiske, som vil si at de kan smitte mellom dyr og mennesker.

- Friske dyr som er frie for smittestoffer er den beste måten å opprettholde lav forekomst av smitte fra mat, sier Hofshagen.

Les Folkehelseinstituttets rapport Matbårne infeksjoner og utbrudd i 2010

Les mer om de norske overvåkings- og kontrollprogrammene og de enkelte rapportene.

Del artikkel