Escherichia coli O104 er ikke blant de vanligste typene som assosieres med sykdom hos mennesker, men har også tidligere forårsaket utbrudd (USA i 1994). E. coli O104 er ikke påvist fra dyr, mat eller miljø i Norge.
Bakterien er en Shigatoksinproduserende E. coli (STEC) og produserer giftstoffet shigatoksin 2, men mangler tilheftningsegenskapen intimin (eae) som vanligvis er tilstede i slike diaréfremkallende E. coli. Bakterien regnes som spesielt aggressiv.
Typiske sykdomsfremkallende STEC har sitt reservoar hos drøvtyggere, spesielt storfe og sau. Det er lite kunnskap om E. coli O104 hos drøvtyggere, men bakterien har blitt påvist fra storfe.
Smitte til menneske kan skje via forurenset mat og vann, eller ved direkte kontakt med avføring/gjødsel fra disse dyrene.
Per dags dato er det ikke etablert noen spesifikk metodikk for påvisning av Escherichia coli O104 i matvarer, fra dyr eller fra miljø. Dette gjør det ekstra tidkrevende å finne kilden når personer blir syke.
- Mer om STEC i Veterinærinstituttets faktaark
- Mer informasjon om utbruddet og sykdom hos mennesker hos Folkehelseinstituttet
- Mer informasjon hos tyske helsemyndigheter (på tysk)
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
- Kofitsyo S. Cudjoe, seksjonsleder
- Anne Margrete Urdahl, forsker
factbox
God kjøkkenhygiene er alltid viktig!
En rekke sykdomsfremkallende agens (bakterier, virus og parasitter) kan overføres til mennesker via maten vi spiser. Eksempler på dette er Salmonella, Campylobacter, VTEC/EHEC og Toksoplasma.
En innarbeidet god kjøkkenhygiene er derfor viktig for å forhindre at sykdomsfremkallende agens spres på kjøkkenet og mellom matvarer, og at ev. mat med sykdomsfremkallende agens skal kunne forårsake sykdom hos mennesker.
Generelle råd er som følger:
- ikke smak på rå kjøttdeig eller andre rå kjøttprodukter
- hold rå kjøttprodukter atskilt fra mat som ikke skal varmebehandles
- all farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker og lignende) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt
- kylling bør alltid gjennomstekes eller gjennomkokes
- andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
- skyll godt grønnsaker som skal spises rå
- vask skjærefjøl og redskaper benyttet til å behandle rå kjøttvarer før de benyttes til å behandle andre matvarer
- oppbevar kjølevarer i kjøleskap
- unngå upasteurisert melk og melkeprodukter produsert av upasteurisert melk
- vask alltid hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider