Denne slaktemetoden er av dyrevernhensyn forbudt i blant annet Norge og Sverige. Dyret får da halsen overskåret mens det er ved full bevissthet. Hos storfe tar det gjennomsnittlig ett minutt før blodtrykksfall og blodtap resulterer i bevisstløshet. Metoden er forbudt i flere land, men EU tillater slik slakting for å skaffe kjøtt til religiøse minoriteter.
Det er i mange år arbeidet for at bedøvelse skal kunne godtas også hos disse trosutøverne, blant annet via den internasjonale dyrehelseorganisasjonen (OIE), EU-prosjektet DialRel og den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO). Store deler av halal-kjøtt produsert i Europa kommer i dag fra dyr som er bedøvd og derfor bevisstløse før og under blodtapping.
I Norge produserer vi halal-kjøtt fra storfe, småfe, kylling og reinsdyr. I samsvar med norsk regelverk, benytter norske slakterier alltid forutgående bedøving. Metoden er fullt forsvarlig ut fra hensynet til dyret. Nortura og Islamsk råd er enige om halal-slakting i Norge skal baseres på samme slaktemetode som for alt annet kjøtt (omtalt i Aftenposten 9. april).
For jødisk slaktemetode for kosher mat har de internasjonale initiativene hittil ikke lykkes i å få aksept for bruk av bedøvelse. Eneste modifikasjon som her er godtatt er å skyte dyret etter at halsen er skåret over, noe som nå benyttes ved slakting av storfe i enkelte EU-land.
Veterinærinstituttet mener at etiske hensyn til dyrets ve og vel ved avliving bør tillegges stor vekt uansett om dyret er i eller utenfor Norge. Det er derfor et uheldig signal at Norge nå velger å heve kvoten for importert kjøtt fra dyr slaktet uten bedøvelse til 45 tonn per år. Vi verdsetter at det innen EU arbeides for å innføre obligatorisk merking av slaktemetode for at forbrukere skal kunne forvisse seg om at kjøttet de spiser stammer fra dyr som har vært bedøvet før slakting.
Av forsker, dr.scient Cecilie Mejdell og administrerende direktør, dr. med. vet. Gudmund Holstad, Veterinærinstituttet