Hvert femte hønsehus i Norge har fått påvist rød hønsemidd (Dermanyssus gallinae). Midden formerer seg fort og antar raskt enorme mengder. I tillegg til at midden plager hønene og kan føre til død på grunn av blodmangel, kan den også bære med seg virus og bakterier og spre sykdom, blant annet Salmonella, i besetningen. Dette er en utfordring i forhold til mattrygghet.
– Vi har nå kartlagt ulike genetiske middvarianter som vi finner på høns, både i Norge og i Sverige, forteller forsker ved Veterinærinstituttet, Øivind Øines.
Hvor kommer smitten fra?
Øines leder et forskningsprosjekt som skal forsøke å finne en kur mot rød hønsemidd.
− I tillegg har vi forsøkt å undersøke middvarianter fra villfuglpopulasjonen ved å plassere ut fuglekasser og undersøke disse for midd.
En av hypotesene til hvordan midd smitter er at disse kommer inn via villfugl som oppholder seg i nærheten av et hønsehus.
– Dersom vi kunne finne samme middvariant hos fugl utenfor et hønsehus ville dette vise at det kunne være utveksling av midd og muligheten for at et hønsehus kan bli smittet av villfugler, sier Øines.
Villfugl utenfor mistanke
Sammenligningene har imidlertid vist at midd fra villfugl er vesentlig forskjellige fra middene i hønsebesetningene.
– Også middpopulasjonene fra eggprodusenter i Norge og Sverige var forskjellige og så ikke ut til å være i kontakt med hverandre, forteller Øines.
− Smitten ser ut til å skje mellom hønsehus, antagelig gjennom kontakt med andre hønsegårder, eksempelvis gjennom utstyr, emballasje og fugler som flyttes mellom gårder.
Les mer om bekjempelse og vaksineutvikling hos forskning.no
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Øivind Øines