Oppklaringsarbeidet i Danmark blir koordinert av en sentral utbruddsgruppe, som er sammensatt av personer fra Statens Serum Institutt, Fødevareinstituttet DTU og Fødevarestyrelsen. Oppdatert informasjon om utbruddet i Danmark legges regelmessig ut på SSIs hjemmesider
Salmonella forekommer over hele verden og er en av de vanligste matbårne infeksjonene. Gjennom god kjøkkenhygiene og tilstrekkelig varmebehandling av mat kan man imidlertid gjøre mye for å beskytte seg mot sykdommen.
De viktigste rådene er:
- Kvernede kjøttprodukter, farseprodukter og fjørfe bør være godt gjennomstekt eller gjennomkok
- Andre hele kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
- Tining av frosne kjøttprodukter bør foregå i kjøleskap
- God håndhygiene
- Unngå kryssforurensing på kjøkkenet, altså vask alt utstyr som er benyttet til råvarer før de brukes til andre produkter
- Vask frukt og grønnsaker før de spises
- Unngå upasteurisert melk
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann
Les mer om kostholdsråd på reise utenlands hos Matportalen
Les mer om trygg matlaging hos Matportalen
Ved mistanke om smittestoffer i matvarer skal Mattilsynet kontaktes. Se www.mattilsynet.no
Smitte hos mennesker
Personer som har symptomer på Salmonellose bør kontakte sin fastlege.
Symptomer er diaré, magesmerter, kvalme, hodepine og feber. Symptomfrihet er ikke uvanlig.
Inkubasjonstiden er vanligvis 6–72 timer. Sykdommen behandles med vanlig behandling mot diaré.
Les mer om salmonellose hos menneske hos Nasjonalt folkehelseinstitutt www.fhi.no
Smitte fra mennesker til dyr
Zoonotiske sykdommer - inkludert Salmonella - kan også smitte fra mennesker til dyr. Personer med symptomer på salmonellose bæør derfor unngå å besøke norske husdyrbestninger.
Man bør heller ikke gi rester av medbrakte/importerte matvarer til dyr.
Les mer om smitte fra mennesker til dyr
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Avdelingsdirektør: Arne Flåøyen
arne.flaoyen@vetinst.no
23 21 62 70/482 24 286