Salmonella Dublin påvist i importert kjøtt fra Danmark

Denne saken er eldre enn to år

Det er påvist Salmonella Dublin i kjøttskrapprøve av importert kjøtt fra Danmark. Dette kjøttet har ikke kommet på markedet.

Prøven er tatt ut ved en nedskjæringsbedrift i Trondheim som en del av det nasjonale overvåkings- og kontrollprogrammet for Salmonella. Salmonella påvises meget sjelden i norskprodusert kjøtt av storfe, småfe, svin og fjørfe.

Salmonella Dublin er en vertstilpasset serotype tilknyttet storfe og finnes sjelden hos andre dyrearter. I akutte tilfeller er det dominerende symptom oftest diaré, av og til komplisert med leddbetennelse. Kliniske symptomer, herunder også abort og jurbetennelse, forekommer også hos voksne dyr. Bakterien kan imidlertid gi alvorlige symptomer hos menneske, og av og til dødsfall.

I de fleste land i Europa regnes infeksjon med Salmonella Dublin som den mest utbredte og tapsvoldende salmonellosen hos storfe, og smitten har vist seg vanskelig å utrydde, særlig i større besetninger.

Faktaark om Salmonella Dublin

Arkivsak 21.09.07 "Salmonella Dublin påvist i Rogaland"

Mer om overvåkings- og kontrollprogrammene

Kontaktpersoner på Veterinærinstituttet:
Bjarne Bergsjø, forsker, seksjon for bakteriologi
Telefon 23 21 63 21
E-post: bjarne.bergsjo@vetinst.no
Solveig Jore, forsker, Zoonosesenteret
Telefon: 23 21 64 86
E-post: solveig.jore@vetinst.no

Del artikkel