Veterinærinstituttet påviste fredag 27. mars salmonellabakterier i tre avføringsprøver fra kyr med vandig og blodig diaré. Prøvene var innsendt fra en mjølkefebesetning i Gausdal hvor det var mistanke om smittsom sjukdom. I besetningen er det i vinter registrert flere kyr med langvarig vandig diaré, delvis blodtilblandet, og flere av kyrne har hatt høy feber, opp mot 41 oC. Det har ikke vært registrert klinisk sjukdom hos kalver eller ungdyr.
Veterinærinstituttet har funnet at de påviste salmonellabakteriene tilhører serovariant Salmonella Typhimurium 4,5,12 : i : 1,2.
Nasjonalt Folkehelseinstitutt har foretatt fagtyping og fingerprint-undersøkelse (multilokus-variansanalyse, MLVA) av salmonellabakterien fra besetningen. Isolatet hører ikke hjemme i noen kjente fagtyper. Folkehelseinstituttet kjenner heller ikke MLVA-profilen som ble påvist for isolatet.
På basis av undersøkelsene som er gjennomført ser salmonellaisolatet verken ut til å tilhøre en ”piggsvin-stamme” eller ”småfuglstamme”, og det er ennå ikke mulig å si hva som er smittekilden til dette utbruddet.
Veterinærinstituttet anser risikoen forbundet med å benytte mjølk fra en salmonellasmittet besetning som neglisjerbar når mjølka gjennomgår forskriftsmessig pasteurisering.
Hva gjør Veterinærinstituttet
Når det opptrer tilfeller med kraftig diaré som sprer seg mellom dyr, bør det tas avføringsprøver slik at diagnosen stilles så raskt som mulig. Diagnosen stilles ved bakteriologisk undersøkelse.
Hva gjør Mattilsynet
Salmonellose er en meldepliktig B-sjukdom etter Matloven, og Mattilsynet har ansvaret for å håndtere salmonellainfeksjoner hos dyr.
Faktaark om Salmonella og salmonelloser hos storfe
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Tormod Mørk, seksjonsleder, seksjon for husdyrhelse og -velferd
Telefon: 23 21 63 80
E-post: tormod.mork@vetinst.no
Bjarne Bergsjø, forsker, seksjon for bakteriologi
Telefon 23 21 63 21
E-post: bjarne.bergsjo@vetinst.no