Prøver viser lite smittestoffer i bær og grønnsaker

Denne saken er eldre enn to år

Mattilsynet har i 2012 tatt ut stikkprøver fra 235 varepartier av bær og grønnsaker som selges i norske dagligvarekjeder. Prøvene er tatt fordi det i de siste årene har vært flere sykdomsutbrudd som har blitt sporet tilbake til slike produkter. Resultatene viser få funn av smittestoffer.

Det er tatt ut prøver av norskproduserte og importerte varepartier av ulike grønnsaker og bær (salat, sukkererter, spirer, jordbær og bringebær). Både friske og fryste produkter er prøvetatt.

Prøvene ble analysert for E. coli, Salmonella, shigatoksinproduserende E. coli (STEC), norovirus, adenovirus, Cryptosporidium spp. og Giardia. Alle prøver ble ikke analysert for alle parametrene. Veterinærinstituttet utførte bakterieanalysene, mens Norges Veterinærhøgskole utførte analysene for parasitter og virus.

De eneste påvisningene som ble gjort var Giardia i en prøve av importerte sukkererter og E. coli i lavt antall i åtte prøver av salat, jordbær, sukkererter og spirer.

Les hele rapporten her.

Del artikkel