Overvåking av Salmonella i Norge

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har siden 1995 overvåket Salmonella-situasjonen hos norske produksjonsdyr og i slaktekjøtt. En finner svært sjelden Salmonella til tross for omfattende prøvetaking.

Beregnet forekomst ut fra innsamlede prøver er under 0,3 % i alle undersøkte besetninger i den tiden overvåkingen har pågått. Tallene fra 2007 skiller seg ikke vesentlig fra tidligere år.

 

I fjor ble det undersøkt 11 044 prøver fra 1386 kyllingflokker i Norge. To prøver var positive. 2170 prøver fra gris ble undersøkt, og her fant man ingen positive prøver. Av de 2218 prøvene som ble undersøkt fra storfe var en prøve positiv for Salmonella. Av 8604 slakteriprøver fra storfe, sau og gris var det 8 positive funn i 2007.

 

Resultatene fra overvåkingsprogrammet for Salmonella viser at storfe, gris, sau og kyllingflokker bare sporadisk er smittet av Salmonella. Norske kjøttvarer representerer en liten risiko for smitte hos mennesker.

 

Faktaark om Salmonella

 

Folkehelseinstituttets informasjon om Salmonella-utbruddet i Danmark.

 

 

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet

Solveig Jore, forsker ved Zoonosesenteret

Telefon: 23 21 64 86

E-post: solveig.jore@vetinst.no

 

Del artikkel