Imidlertid er den fullstendige karakteriseringen av resistensegenskaper ikke ferdig. Resultatene så langt tyder på at resistensmønsteret ikke er entydig, med andre ord er det et sammensatt bilde med flere resistensmekanismer.
Det er uklart hvordan disse resistente bakteriene har kommet inn i fjørfepopulasjonen i Norge. Historiske data fra overvåkingsprogrammet tyder imidlertid på at forekomsten av kinolonresistens har ligget på et konstant nivå siden programmet ble opprettet i 2000. Dette er ved bruk av en ikke-selektiv metode. Det er ikke mulig å gå tilbake til prøver fra tidligere år for å undersøke forekomsten av kinolonresistente E. coli ved bruk av den nye metoden, fordi bakteriene må isoleres direkte fra ferskt prøvemateriale.
De generelle rådene som gjelder for forebygging av smitte med Campylobacter fra rått fjørfekjøtt, dvs. god kjøkkenhygiene og tilstrekkelig steking/koking av kjøttet, vil også gjelde for antibiotikaresistente E. coli.
Les også Funn av kinolonresistente E. coli i fjørfekjøtt
Les mer på Mattilsynet.no
Du finner mer om kinolonresistente E. coli, i Veterinærinstituttets faktaark
Les mer om forekomst av antibiotikaresistente bakterier hos fôr, dyr, mat og mennesker i Norm/Norm-vet rapporten
Les råd om forebygging av matsmitte hos Matportalen
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet