MRSA er en spesiell antibiotikaresistent variant av gule stafylokokker. Det er grunn til å håpe at bakterien foreløpig bare finnes i et meget begrenset antall besetninger her i landet. Mattilsynet, Veterinærinstituttet og næringen er enige om en visjon om at norsk svineproduksjon skal være fri for dyreassosiert MRSA.
Den dyreassosierte varianten av MRSA er ikke spesielt sykdomsfremkallende hos gris. Bakterien er heller ikke farlig for ellers friske mennesker, men det er viktig å unngå at den spres til helseinstitusjoner, som sykehus, pleiehjem og sykehjem hvor den kan forårsake alvorlige infeksjoner som er vanskelige å behandle. Kjøtt og kjøttprodukter regnes ikke som viktig årsak til smitte med MRSA fra dyr til mennesker.
Les mer:
- Faktaark om MRSA
- Spørsmål og svar om MRSA
- Tiltak for å forebygge forekomst av MRSA i svinebesteninger
- Mattilsynet: Om MRSA hos dyr
- FHI: Om MRSA hos mennesker
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Bjørn Lium, dyreartsansvarlig svin