Merking av fisk på rognstadiet er vist seg å være en kostnadseffektiv, rask og enkel metode, og tillater gruppemerking av store mengder rogn.
Spesielt fluoriserende merkestoff har vist seg egnet på grunn av deres evne til å binde seg til kalsiumrike strukturer i skjell, bein, tenner og øresteiner (otolitter). Otolitter består av aragonitt, kalsitt og proteiner som forblir fast bundet i stabile strukturer. De dannes tidlig på øyerognstadiet og vokser gjennom hele fiskens liv. Denne egenskapen gjør dem spesielt egnet som målorgan ved merking på rogn- og larvestadiet, vekststudier samt sporing ved kvantifisering av geokjemiske sporelementer for sammenligning med forekomst i lokalt habitat.
Merking av rogn skjer normalt etter nådd øyerognstadiet. Rognkornet er da robust og tåler godt håndtering.
Metoden har klare fortrinn sammenlignet med andre merke- og identifikasjonsmetoder: Den er rask og kostnadseffektiv, gir jevn og varig merking, muliggjør kodemerking og kostnader ved bruk påløper først ved identifikasjon fremfor ved merking. Veterinærinstituttets praksis og erfaringer med bademerking av øyerogn og identifikasjon av merke i otolitt er forsøkt sammenholdt med internasjonale studier av merking på rogn-, larve- og yngelstadiet i denne rapporten.
Les rapporten: Gruppemerking av laksefisk på øyerognstadiet - Veterinærinstituttets praksis og rutiner
Kontaktperson Veterinærinstituttet: