Veterinærinstituttet mottok i høst en prøve med te fra Mattilsynet. Teen var av typen Damaskuste (blomsterte) som en kvinne hadde fått i gave, og som var kjøpt utenlands. Etter å ha drukket teen fikk kvinnen akutt diaré etter 1-2 timer.
Teen ble analysert kvantitativt og kvalitativt for forekomst av muggsopp. Resultatene viste at teen inneholdt store mengder av muggsoppene; Aspergillus niger, Aspergillus flavus og Penicillium chrysogenum. Dette er sopper som forbindes med lagrede matvarer (lagringsmuggsopp), og med potensiale for forekomst av potente mykotoksiner som blant annet aflatoksin og ochratoksin A.
Som en konsekvens av dette funnet ble det besluttet å samle inn noen flere prøver av te for å se om muggsoppene var et tilfeldig funn eller ikke. Totalt 10 prøver av te ble analysert, både grønn og svart te, i løsvekt og i pose. Resultatet var også denne gangen foruroligende. I to prøver av myntete kjøpt på et marked i Egypt, ble det påvist svært store mengder av toksinproduserende Aspergillus. I te kjøpt i Norge var det noe mindre forekomst av sopp, men også her var det i enkelte prøver foruroligende store mengder av potensielt toksigene lagringsmuggsopp, hovedsaklig tilhørende genus Aspergillus.
Det finnes få publikasjoner på forekomst av muggsopp og mykotoksiner i te. Siden te blir konsumert av alle aldersgrupper, også barn, ofte jevnlig og i til dels store mengder, finner vi grunn til å undersøke te nærmere med hensyn på nettopp mugg og mykotoksiner. I samarbeid med Mattilsynet har derfor Veterinærinstituttet satt i gang et pilotprosjekt hvor vi vil gjøre mykologiske analyser på et utvalg av te. Basert på mykologiske funn vil vi også undersøke teen med hensyn på relevante mykotoksiner.
Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:
Forsker Ellen Christensen
Tlf: 23 21 62 45
e-post: Ellen.Christensen@vetinst.no
Seksjonsleder Ida Skaar
Tlf: 23 21 62 44
e-post: Ida.Skaar@vetinst.no