Listeria og smitterisiko i næringsmidler

Denne saken er eldre enn to år

Listeriose er en alvorlig sjukdom hos dyr og mennesker som er forårsaket av bakterien Listeria monocytogenes. Det er en allestedsnærværende bakterie som finnes naturlig i miljøet bl.a. i vann, jord, i vegetasjon og hos vill- og husdyr. Friske mennesker kan også ha bakterien i tarmen. Bakterien kan etableres som husflora i næringsmiddelindustrilokaler og binde seg til flater (biofilm) og slik bli en varig kilde av næringsmiddelkontaminasjon.

Pølseprodusenten Finnsbråten trekker i dag tilbake sine grillpølser etter å ha påvist bakterien Listeria monocytogenes i sine produkter etter en egenkontroll.

Les Veterinærinstituttets faktaark om Listeria og listeriose.

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Kofitsyo S. Cudjoe
Seksjonsleder ved Matbakteriologi og GMO
Mobil: 950 84 712
(for pressehenvendelser i helgen).

Del artikkel