Lave verdier av muggsoppgifter i næringsmidler

Denne saken er eldre enn to år

På oppdrag for Mattilsynet har Veterinærinstituttet analysert for muggsoppgifter (mykotoksiner) i ulike risikoprodukter av næringsmidler på det norske markedet. Det er tatt prøver av krydder, kakao, kaffe, pinjekjerner, cashewnøtter, rosiner, dadler, druekonsentrat, eplejuice, fullkornkjeks og diverse melprodukter. Det ble ikke påvist funn over grenseverdier i prøvene.

Hva er mykotoksiner?
Mykotoksiner er giftige sekundære metabolitter produsert av muggsopparter. Det er ikke alle sopparter som produserer mykotoksiner. Noen arter produserer kun et enkelt mykotoksin, mens andre kan produsere flere. Enkelte mykotoksiner kan også produseres av flere sopparter. Blant de mest kjente mykotoksinene er aflatoksiner, okratoksin A, trichothecener, zearalenon og fumonisiner.Kjente giftproduserende muggsoppslekter er Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Claviceps og Alternaria.

Klima og de årlige variasjonene i været har innvirkning på hvilke sopparter og mykotoksiner som dannes. Muggsoppartene kan kontaminere korn på åkeren, eller de kan dannes under lagring. I norskprodusert korn har forekomst av fusariumtoksiner høy fokus, mens det ved import er fokus på aflatoksiner i bl.a. nøtter.

Les hele rapporten her.

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Per-Erik Clasen
Gunnar Sundstøl Eriksen 

Les også om rapporten hos Mattilsynet.

Del artikkel