Kultivert laks i Nidelva

Denne saken er eldre enn to år

Rundt 80 % av den voksne fisken som ble fanget i Nidelva i perioden 2005-2007 var utsatt kultivert fisk. Dette var vesentlig høyere enn forventet viser en ny rapport fra Veterinærinstituttet.

Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Trondheim Energi verk og TOFA gjennomført en undersøkelse av innslaget av voksen kultivert laks i Nidelva i perioden 2005–2007.

Så store innslag av kultivert fisk viser at det er viktig å jobbe faglig riktig mht genetikk ved utøvelsen av kultiveringen. Slik situasjonen er nå vil kvaliteten på utsettingsmaterialet avgjøre den genetiske verdien av bestanden. Hvis laksestammen i Nidelva ønskes opprettholdt på dagens nivå anbefales det å gjennomføre genetisk kartlegging og bruk av stamfiskhold for kultivering og styrking av bestanden.

Innslaget av naturlig produsert voksenfisk synes å være lav i Nidelva. Videre undersøkelser anbefales for å avdekke årsaker og mulige tiltak for å bedre situasjonen.

Prosjektet har i tillegg vist at:
- bademerking av rogn er en velegnet metode til slike undersøkelser
- i Nidelva er det svært vanskelig å skille naturlig produsert fisk fra kultivert fisk på skjellkarakterer (vekstmønster i skjell).

Vi ønsker også å takke sportsfiskerne langs Nidelva som velvillig har stilt opp og utført prøvetak av egen fangst, disse har vært en positiv og viktig samarbeidspart i prosjektet.

Rapport 9-2009: Innslaget av kultivert laks i Nidelva i 2005-2007.

 

Del artikkel