Krepsesesong og krepsepest

Denne saken er eldre enn to år

Krepsesesongen er her! Den 6. august åpnet det opp for krepsing i de fleste lokaliteter med høstbare bestander. Skal du krepse er det viktig å unngå spredning av den dødelige sykdommen krepsepest. Dersom du finner syk eller død kreps må Mattilsynet varsles umiddelbart. Veterinærinstituttet undersøker slik kreps med tanke på krepsepest.

Edelkrepsen er rødlistet og krever et spesielt forvaltningsvern. Artens status som sterkt truet skyldes i stor grad eggsporesoppenAphanomyces astacisom forårsaker krepsepest, og som er dødelig for europeisk ferskvannskreps.

I forbindelse med krepsesesongen øker risiko for spredning av krepsepest. Det ytterst viktig at den enkelte krepsefisker tar ansvar for desinfeksjon av utstyr for å hindre smittespredning, og følger gjeldende råd og regler.

Les Informasjonsbrosjyren Kreps og Krepsing utgitt av Direktoratet for Naturforvaltning (nåværende miljødirektoratet) og Mattilsynet. Her gis det bl.a. informasjon om hvordan den enkelte kan hindre spredning av krepsepest, i hvilke tilfeller desinfeksjon er påbudt, og hvilke desinfeksjonsmetoder som er anbefalt. 

På grunn av krepsepest er det forbudt å krepse i følgende områder:

  • Haldenvassdraget nedstrøms Ørje sluser
  • Glomma nedstrøms Braskereidfoss
  • Store Le
  • Buåa 

Ved funn av syk eller død kreps skal Mattilsynet ved nærmeste regionkontor varsles umiddelbart (telefon 22 40 00 00). Videre forsendelse av kreps til Veterinærinstituttet for undersøkelse ivaretas av Mattilsynet med mindre annet avtales.

Seksjon for mykologi ved Veterinærinstituttet har ansvar for diagnostikk av krepsepest. Vi benytter molekylære analysemetoder for raskt og sikker påvisning av krepsepest direkte fra infisert kreps. Diagnose kan i de fleste tilfeller stilles innen to dager etter mottak av kreps hvor det foreligger mistanke om krepsepest.

Høsting av edelkreps i Norge skal kun skje på høstbare bestander. Forskrifter for krepsing fastsettes av Fylkesmannen i hvert enkelt fylke, og varierer mellom fylker og lokaliteter. Den 6. august åpner mange fylker opp for krepsing for en begrenset periode i lokaliteter der krepsning er forsvarlig. For detaljer er det viktig å sjekke gjeldende forskrifter for hvert enkelt fylke: www.fylkesmannen.no

Les mer om kreps og krepsepest

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
David Strand, Forsker

Ida Skaar, Seksjonsleder

Del artikkel