Overvåking av krepsepestsituasjonen har vært gjort ved å holde kreps i bur på utvalgte lokaliteter i vassdraget, og ved tegn på sjukdom eller dødelighet er kreps sendt inn til Veterinærinstituttet for diagnostiske undersøkelser. Det er på kreps fra et slikt burforsøk sjukdommen nå igjen er påvist.
Diagnosen er stilt med molekylærbiologisk metodikk (RT-PCR) som påviser arvestoff (DNA) fra krepsepestsoppen Aphanomyces astaci i vev fra sjuk eller død kreps.
Krepsepest er definert som en alvorlig smittsom sjukdom (Liste 3) etter bestemmelsene i Matloven. Sjukdommen regnes som en alvorlig trussel mot de norske bestandene av edelkreps, og når den påvises kan Mattilsynet sette i verk tiltak for å forsøke utrydde smitten, samt å hindre videre spredning av sjukdommen.
Ett av tiltakene som vanligvis settes i verk ved påvisning av krepsepest, er å forby krepsing i vassdraget som er smittet.
Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Atle Lillehaug, seksjonsleder
Seksjon for fiskehelse
Telefon: 23 21 61 20
E-post: atle.lillehaug@vetinst.no