DNA-tester kan brukes til å vise at mat de fleste av oss spiser inneholder genmodifiserte organismer (GMO), hest, rotte, frosk, insekter og menneske. Heldigvis betyr ikke det automatisk at noen lurer oss, og heller ikke at maten er utrygg å spise. Men det betyr at det krever høy kompetanse å vurdere hvilke tester man skal utføre og hvordan resultatene skal tolkes. Når interessen for DNA-testing til nå har vært liten både i matvarebransjen og hos myndighetene, er det derfor fare for å begå alvorlige feil.
DNA-tester er svært følsomme analysemetoder som påviser biter av arvestoff (DNA). Rekkefølgen av byggesteinene A, C, G og T i DNA er unik for hver enkelt art og gjør at man kan identifisere innholdet i for eksempel en matvare. DNA er stabilt, og kan benyttes til å identifisere en person på grunnlag av et hårstrå, leppeavtrykk eller en brent knokkelbit. Da bør det ikke overraske at man også kan påvise spor av uønskede arter i maten.
Les Arne Holst-Jensen sin kronikk i Dagsavisen 10.04.2013
Kontaktperson
Arne Holst-Jensen