Fisk ”fryser” ved lave vanntemperaturer

Denne saken er eldre enn to år

Regnbueørret fra et ferskvannsanlegg ble brakt til Veterinærinstituttet Harstad under en kuldeperiode, fordi mye fisk svimte i overflaten. Diagnostikerne sjekket både fisken og litteraturen, og fant at årsaken til sviming var at fisken frøs.

Ingen infeksjon
I januar 2010 var vanntemperaturen i det aktuelle anlegget nede i 1 ºC, og rikelig med fisk svimte i overflaten på karene. Sviming hos fisk kan ha en rekke årsaker, så ved Veterinærinstituttet ble det tatt både vevs- og bakteriologiske prøver. De bakteriologiske prøvene var negative, så fisken var sannsynligvis ikke syk av en bakteriell infeksjon.

Vevsprøvene viste imidlertid skader på både muskler og nyre (nefrokalsinose), og litteraturen sannsynliggjorde at vanntemperaturen var årsaken.

Temperatur i vannet = temperatur i fisken
Fisk generelt er vekselvarme og har dermed en kroppstemperatur som er lik temperaturen i omgivelsene. Temperaturen vil derfor påvirke en rekke temperaturavhengige prosesser i fiskens kropp – samtidig som den kan påvirke fiskens ytre miljø gjennom vannkvaliteten.

Litteraturen viser at lave temperaturer svekker regnbueørretens evne til å regulere vann/saltbalansen (osmoregulering), evnen til å omsette næringstoffer (metabolismen) og kan føre til stress. Dette kan forklare vevsendringene som ble funnet i fisken.

Funnene kan tyde på at regnbueørret ikke tåler de lave temperaturene som kan oppstå i oppdrett i Norge særlig godt.

Les hele artikkelen i Norsk Veterinærtidsskrift nr. 6/2010 (pdf)

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Geir Bornø, Veterinærinstituttet Harstad
E-post: geir.borno@vetinst.no

Cecilie Sviland, Veterinærinstituttet Harstad
E-post: cecilie.sviland@vetinst.no

Del artikkel