Fire kunstnere valgt til kunstprosjektet på nye Campus Ås

Denne saken er eldre enn to år

Marthe Karen Kampen og Johannes Borchgrevink Hansen skal lage et stort verk til Veterinærinstituttet, mens Elise Storsveen og Jon Gundersen vil ta i bruk både gulv- og veggflater i inngangsområdet til den nye veterinærbygningen ved NMBU i sitt prosjekt.

- Dette betyr utrolig mye for oss. Først og fremst er det veldig stort å vinne en slik konkurranse og vi er ydmyke ovenfor jobben vi nå står ansvarlig for å gjennomføre. Det gir oss selvtillit og tro på at vi kan få til noe grenseoverskridende, sier Marthe og Johannes.

Campus Ås

I 2019 fullføres samlokaliseringen av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). NMBUs veterinærforskning og undervisning (tidligere Norges veterinærhøgskole) flytter samme med Veterinærinstituttet fra Adamstuen og inn i nye bygninger på Campus Ås. Dette er den største utbyggingen i universitets- og høyskolesektoren i Norge i dag, og kunstprosjektet for Campus Ås er et av KOROs største pågående prosjekter. 

Etter to konkurranser med tretten kunstnere, er fire kunstnere valgt ut til to nye kunstprosjekt på Campus Ås. Marthe Karen Kampen og Johannes Borchgrevink Hansen skal sammen arbeide frem en rikholdig motivkrets, hvor deler av elementene er hentet fra Veterinærinstituttets virksomhet. I inngangsområdet vil fondveggen, som følger trappeløpet oppover etasjene, bli dekket med fragmenterte tresnitt. I tillegg vil femti tresnitt monteres i kantinen i forlengelsen av inngangspartiet som et slags arkiv. Forslaget til Kampen og Hansen vil gi mulighet for en rik refleksjon som vil engasjere ansatte og besøkende over tid.

Ekspressivt arbeid

- Vi vil beskrive arbeidet vår som ekspressivt og mangefasettert. Det er en stor vegg vi vil male forstørrede bruddstykker av tresnitt, samt glassboker med et mylder av faktiske tresnitt på den andre veggen, sier Marthe. 

Til Campus Ås skal Elise Storsveen og Jon Gundersen ta i bruk både gulv- og veggflater i et prosjekt som henter inspirasjon fra tegninger av dyreskjeletter og gjenstander fra den gamle Veterinærhøgskolen på Adamstuen. Kunstverket blir både gjenkjennelig og fremmedartet.

Begge kunstnerparene er i gang med prosjektene sine, i nært samarbeid med kunstutvalget. Planlagt ferdigstillelse er i 2019.

 

Marthe Karen Kampen (f. 1986) og Johannes Borchgrevink Hansen (f. 1982) er begge utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, avd. grafikk. Kunstnerne arbeider både individuelt og sammen, med særlig tegning, grafiske eksperimenter og tresnitt i et fargesterkt, ekspressivt og lekent formspråk. De har sammen utført offentlige oppdrag på Ullern VGS og Thora Storm VGS, og Borchgrevink Hansen har også oppført verk i Hamar Kulturhus og Ilseng fengsel. 

Elise Storsveen (f. 1969) og Jon Gundersen (f. 1942) er begge utdannet ved Statens håndverks‐ og kunstindustriskole. I 2014 hadde de en felles utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo og de har utført flere offentlige oppdrag sammen. Jon Gundersen arbeider hovedsakelig tredimensjonalt i stein, tre, bronse, plast og funnet materiale. Elise Storsveen jobber med collager, der motiver fra verdensrommet og eldre magasiner er gjentagende. Storsveen er førsteamanuensis på kunstakademiet i Oslo. De har begge en lang utstillingsvirksomhet.

Del artikkel