Få hårløse elg høsten 2007

Denne saken er eldre enn to år

Mange hårløse elg ble observert på Sør-Østlandet under høsten 2006/vinteren 2007. Massive angrep av hjortelusfluer (Lipoptena cervi) var trolig årsaken til håravfallet. Under jakten høsten 2007 ble det kun sett 20 elg med håravfall av totalt 16 845 observerte elger.

For å kartlegge omfanget av hårløse elg utarbeidet Veterinærinstituttet, i samarbeid med Utmarksavdeling for Akershus og Østfold, et ”Sett hårløs elg”-skjema som elgjegerne ble bedt om å fylle ut under fjorårets jakt. Undersøkelsen ble foretatt i hele eller deler av fylkene Akershus, Hedmark, Østfold og Buskerud. Totalt 16 845 elg ble observert, men kun 20 dyr hadde varierende grad av håravfall.

Flest hårløse elg i Østfold

Halvparten av de affiserte elgene var fra Østfold, mens de resterende ble rapportert fra Akershus, Hedmark og Buskerud. De affiserte dyrene var likt fordelt mellom kjønnene og var hovedsakelig voksne individer.

Hjortelusflua og klimaforandringer

Enorme antall hjortelusfluer ble observert på dyrene med håravfall som ble undersøkt høsten 2006/vinteren 2007. Fra hjortelusflua ble oppdaget for første gang i Norge (Halden) i 1983, har den spredt seg gradvis nordover og vestover. Hva som er bakgrunnen for denne spredningen er usikkert, men mildere klima og tette elgbestander kan være medvirkende årsaker.

Kartlegging av hjortelusfluas utbredelse

Veterinærinstituttet, i samarbeid med Nasjonalt folkehelseinstitutt, har opprettet nettsiden www.flattogflue.no hvor storviltjegere kan registrere funn av flått og hjortelusflue på felt

hjortevilt. På den nettsiden kan du også lese mer om sykdommene parasittene fører med seg og se digitale kart over registrert utbredelse av parasittene.

 

Hårløs elg

Foto: Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundet. Hårløs elg merket med radiohalsbånd i Årjäng, Sverige

 

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:

Bjørnar Ytrehus, seksjonsleder, Seksjon for vilthelse
Tel. 23 21 63 55
E-post: bjornar.ytrehus@vetinst.no

Knut Madslien, veterinær, Seksjon for vilthelse
Tel: 23 21 63 75
E-post: knut.madslien@vetinst.no

 

Del artikkel