Campylobacter var den vanligste årsaken til infeksjon hos mennesker, men forekomsten øker ikke lenger år for år slik man så tidligere. Antallet rapporterte Salmonella-tilfeller hos mennesker fortsetter å synke for åttende året på rad, men Salmonella er fremdeles opphav til de fleste rapporterte næringsmiddelassosierte sykdomsutbruddene. Campylobacteriose er fortsatt den hyppigst registrerte zoonosen hos mennesker i Europa, men etter mange år med økning i rapporterte tilfeller er antallet i 2013 omtrent det samme som i 2012. Påvisninger av Campylobacter er vanlig i dyr og mat, spesielt i fjørfe.
Mindre Salmonella
Nedgangen i rapporterte tilfeller av Salmonella hos mennesker skyldes i hovedsak kontrollprogrammer som EU-kommisjonen og medlemslandene har etablert for Salmonella hos fjørfe. De fleste medlemslandene oppfylte sitt mål om reduksjon av Salmonella infeksjoner i fjørfepopulasjonen. Det var ingen større endringer sammenlignet med tidligere år når det gjaldt Salmonella i mat.
Behov for overvåkning
Hos mennesker var antall rapporterte tilfeller av listeriose og toksin-produserende Escherichia coli (VTEC/STEC) større enn i 2012. Hos dyr var det en større forekomst av rabies i 2013 sammenlignet med 2012. Det høye antallet tilfeller av zoonoser understreker at det er viktig å overvåke og kontrollere forekomsten av bakterier hos dyr og i matkjeden for å redusere risikoen for smitte til mennesker.
Lite smitte i Norge
Tallene fra Norge når det gjelder fôr, dyr, mat og næringsmiddelbårne utbrudd rapporteres hvert år til EFSA av Veterinærinstituttet, og i zoonoserapporten fra EFSA og ECDC for 2013 er også disse tallene med. Veterinærinstituttet, i samarbeid med Folkehelseinstitutt og Mattilsynet, lager en norsk zoonoserapport hvert år. Rapporten for 2013 viser at det fortsatt forekommer lite smitte fra mat og etter kontakt med dyr i Norge.
Last ned rapporten her:
For mer informasjon:
De norske zoonoserapportene
Veterinærinstituttets temasider om zoonoser
Zoonoser hos mennesker på Folkehelseinstituttets hjemmesider