Blåtungesituasjonen i Norden

Denne saken er eldre enn to år

Etter at blåtunge ble påvist i den første storfebesetningen i Halland i Syd-Sverige 6.september har svenske veterinærmyndigheter nå 12 bekreftede smittede besetninger med til sammen 21 smittede storfe og 9 smittede sauer. De smittede dyra er blitt avlivet.

Kun ett storfe av 30 angrepne dyr har vist kliniske symptom med rennende øyne og sår på mulen. 24. september ble det påvist et nytt tilfelle sentralt i Skåne som ligger helt utenfor den etablerte høyrisikosonen i Halland.

 

Blåtunge i Danmark

Danmark har påvist blåtungesmitte i til sammen syv storfebesetninger. Kun et fåtall av dyra har vist kliniske symptom. Med unntak av ett tilfelle i Vest Jylland ligger alle tilfellene innenfor den risikosonen som ble etablert i Danmark i 2007. Dette betyr at den geografiske spredningen av sykdommen i Danmark har vært lav.

Myndigheten i begge land vaksinerer nå alle mottakelige dyr i høyrisiko- og risikosonene og situasjonen synes å være under kontroll.

 

Mindre risiko for Norge

Risikoen for at denne sykdommen skal spre seg til Norge avtar. Dette begrunnes i den begrensende utberedelsen sykdommen har fått i våre naboland. Nye tilfeller som påvises befinner seg i sydlig retning i disse landene. I tillegg vil årstiden med lave gjennomsnittstemperaturer hindre oppformering av virus i sviknott.

 

Norge har tatt inn tankmelkprøver fra ca. 400 melkekubesetninger i Østfold, Akershus og Vestfold. Disse prøvene blir nå analysert ved Veterinærinstituttet for antistoffer mot blåtungevirus.

 

Les mer om blåtunge

 

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Ståle Sviland, forsker

Seksjon for husdyrehelse og dyrevelferd
Mobil: 90641698
E-post: stale.sviland@vetinst.no

Del artikkel