Den genmodifiserte maistypen MON 87460 er utviklet av bioteknologiselskapet Monsanto. Maisen har fått tilført gener som koder for to nye egenskaper. Det ene gir plantene økt motstandsdyktighet mot tørke. Det andre gir bakterier resistens mot antibiotika av typen kanamycin og neomycin.
Selv om genet som koder for antibiotikaresistens ikke er aktivt i planten er det ut fra føre-vâr prinsippet forbudt å omsette genmodifiserte produkter som inneholder slike gener i Norge. Det er fordi man frykter at slike gener skal kunne tas opp i bakterier som da kan bli motstandsdyktige.
Veterinærinstituttet har videre påpekt seks konkrete forhold ved denne maisen hvor det er ønskelig med mer dokumentasjon fra Monsanto. Det gjelder bl.a. mulige helseeffekter og mulighetene for sikker sporing av produkter fra denne genmodifiserte planten.
Les hele høringssvaret sendt Direktoratet for naturforvaltning:
KontaktpersonerVeterinærinstituttet:
Arne Holst-Jensen, forsker, fagansvarlig GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 43
E-post: arne.holst-jensen@vetinst.no
Lene Elisabeth Johannessen, forsker, saksbehandler GMO
Seksjon for matbakteriologi og GMO
Tlf. 23 21 62 62
E-post: lene.johannessen@vetinst.no