De første 7 årene mottok FHI totalt 600 meldinger. I 10 % av disse tilfellene ble undersøkt ved Veterinærinstituttet, og av disse ble 90 % oppklart. Bakerivarer (50 %), kjøttprodukter (20 %) og krydder og sauser (20 %) var oftest involvert i alvorlige tilfeller av allergiske reaksjoner på mat. Det var ofte udeklarert tilstedeværelse av melk i kjøttfarseprodukter og sjokolader som utløste reaksjonene. Gjennom Mattilsynet ble de kvalitetsansvarlige i de aktuelle bedriftene gjort oppmerksomme på forholdet og fikk rettet dette, enten ved å endre eller stoppe produksjonen eller ved å endre merkingen av produktet. Pasienter ble orientert via FHI og behandlende lege.
Blant de første sakene som ble innmeldt til matallergiregisteret, var en serie tilfeller om peanøttallergikere som var blitt syke av å ha spist fabrikkert brødmat. Vi fant ikke peanøtter i disse varene, men kunne etter hvert vise til at lupinmel, som kommer fra samme plantefamilie som peanøtter (erteblomstfamilien), hadde erstattet soyamel i disse produktene. Lupin inneholder proteiner som er så like peanøttproteinene at de kan utløse samme allergiske reaksjon (kryssreaksjon) hos peanøttallergikere. EU tok konsekvensen av dette og førte i 2007 lupin på listen over allergener som skal deklareres i henhold til EUs merkedirektiv 2003/89/EC, Annex IIIa.
Bukkhornskløver, som i likhet med lupin tilhører erteblomstfamilien, utgjør en viktig komponent i flere kryddere, blant andre karri. Våre resultater viser at bukkhornskløver på samme måte som lupin kan utløse allergisk reaksjon hos peanøttallergikere. Etter at dette ble publisert har flere bransjer i EU på eget initiativ begynt å opplyse om at produkter eller krydderblandinger inneholder bukkhornskløver.
Les Veterinærinstituttets rapport her.
Les også artikkel på forskning.no.
Hos Folkehelseinstituttet finner du flere opplysninger om Matallergiregisteret.
Veterinærinstituttets kontaktperson:
Eliann Egaas
Tlf.: 23 21 62 11
E-post: eliann.egaas@vetinst.no