Sporing av DNA fra fôr i laks

DNA fra fôret kan taes opp fra laksens tarmkanal og transporteres via blodet til lever og nyre, og trolig også til vev som muskel og gonader.

Christer Røss Nielsen har forsvart sin avhandling "Tracing and characterization of dietary DNA - applications in Atlantic salmon" for graden PhD ved Universitetet i Oslo.

Som en del av et prosjekt som studerer sporbarhet og fysiologiske effekter av å bruke genmodifisert plantemateriale i fôr til laks, var målet med denne studien å undersøke hva som skjer med DNA som konsumeres.

Det ble vist at DNA fra fôret kan taes opp fra laksens tarmkanal og transporteres via blodet til lever og nyre, og trolig også til vev som muskel og gonader.

Videre i studien ble det utviklet en sensitiv metode for påvisning og karakterisering av en ukjent DNA-sekvens som grenser til en kjent sekvens. Denne metoden vil være spesielt nyttig ved undersøkelse av prøver for å dokumentere horisontalt overført DNA fra fôr til for eksempel laksegenomet.

Denne saken ble publisert 24.07.2007.