Peanøttallergikere kan reagere på lupinmel

Gjennom doktorgradsstudiet ble det utviklet en kvantitativ og følsom immunologisk metode for påvisning av lupin protein. Metoden er den første i sitt slag.

Cand. scient. Lise Holden disputerte for Ph.D. graden med avhandlingen ”Lupin – a new food allergen: Studies on the detection, antigenicity and allergenicity of lupin proteins” i 2008. 

Lupin er en belgfrukt som tilhører samme plantefamilie som peanøtt. Av frøene lages mel som benyttes i ulike matvarer. Peanøttallergikere kan reagere allergisk på lupin, og EU har nylig innført obligatorisk merking av alle produkter som er tilsatt lupin.

I de siste årene har bruken av søtlupin blitt mer utbredt i hele Europa. Årsaker til dette er at tilsetning av lupinbaserte ingredienser forbedrer næringsverdien og bakeegenskapene til matvaren, og det brukes da gjerne som tilsetning til hvetemel. Et annet bruksområde er som erstatning for soya, siden mange forbruker forbinder soya med genmodifisering. I tillegg er lupinfrø glutenfri og kan dermed trygt spises av cøliakikere. Nyere studier tyder på at proteiner i lupin kan ha kolesterolsenkende effekter.

Den økte bruken av lupin i mat har ført til flere rapporterte tilfeller av matallergiske reaksjoner mot lupin, også i Norge. Lupin kan gi allergi enten ved primær sensibilisering eller ved kryssreaksjon med andre belgfrukter, særlig peanøtter. Peanøttallergikere bør derfor være oppmerksomme på at de kan reagere allergisk dersom en matvare er merket med tilsetning av lupin.

Det er behov for identifisering av små mengder allergener i mat for myndigheter, produsenter og allergikere. I sitt doktorgradsarbeid har Lise Holden utviklet en kvantitativ og følsom immunologisk metode for påvisning av lupin protein. Metoden, den første i sitt slag, er basis for et kommersielt kit utviklet i samarbeide med et engelsk firma (HAVen).