Uvanlig flåttfunn hos hund som ikke nylig har vært i utlandet

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet har påvist brun husflått (Rhipicephalus sanguineus) hos en hund som ikke har vært i utlandet på flere år. Hundeeieren fattet selv mistanke, og kontaktet veterinær som sendte inn eksemplarer av flåtten for identifisering. Det mistenkes derfor at hunden har fått på seg denne i Norge.

Flåtten er påvist hos norske hunder tidligere, men da hos hunder som har vært i utlandet. Rhipicephalus sanguineus regnes ikke forekomme i norsk natur. Det mistenkes at den aktuelle hunden har fått flåtten på seg i Norge i fjor sommer, og at flåtten deretter har etablert seg og formert seg i huset. Det er mulig å sanere huset for flått, men det kan være krevende og kostbart.

Rh. sanguineus er utbredt i middelhavsområdet og i Sør-Europa, den trives godt innendørs og kan bli plagsom for både dyr og mennesker. Flåtten formerer seg raskt og kan produsere fire generasjoner i løpet av et år. Dersom det blir funnet én flått i huset, finnes det derfor som regel mange flere. Denne flåtten kan være med seg flere smittestoff som kan være farlige for hund.  

Brun husflått bruker hund som vertsdyr, men den kan også spise blod fra andre arter inkludert katt, smågnager, fugl og mennesker. Hunnflåtten kan legge egg i huset, for eksempel bak bilder, i /under møbler, i rørføringer og andre egnede “sprekker”. Hun kan legge mellom 1500-4000 egg i løpet av flere uker. Flåtten trives best mellom 20-35 °C. De ulike stadiene av flåtten kan leve lenge i miljøet. Rh. sanguineus overlever ikke den norske vinteren utendørs, men kan lett etablere seg innendørs, derav det norske navnet «husflått».

Det er viktig å forhindre at hunder ved innførsel fra utlandet tar med seg brun husflått til Norge. Husk alltid å bruke flåttprofylakse når hunden tas med til utlandet, og å behandle hunder mot utvortes og innvortes parasitter før de innføres til Norge.

Del artikkel