-Dette er to meget verdige vinnere av våre første priser. Prisene er innstiftet som del av Veterinærinstituttets 125-årsjublieum, og vil bli delt ut årlig ved juletider. Vi gratulerer, sier adm. dir. Merete Hofshagen.
Forskningsprisen
Vinneren av Veterinærinstituttets forskerpris, Knut Falk, har med stor dedikasjon, på sitt eget strukturerte vis og med stor egenstyrke oppnådd en høy internasjonal «standing». Forskningen er internasjonal og foregår med samarbeidspartnere fra sterke miljø i Norge, ellers i Europa og i Nord-Amerika med flere gjesteforskeropphold i Nord-Amerika.
Falk har hatt fokus på forskning på patogenesen som en av de mest tapsbringende fiskesykdommene vi har hatt og fremdeles har i norsk og internasjonal lakseoppdrett. Han, har vært en sentral aktør helt fra tidlig på 90-tallet da han var med å isolere viruset som er knyttet til infeksiøs lakseanemi og selv begynte med de første karakteriseringene av viruset, sykdommen og dens patogenese.
Falk har bidratt til flere viktige oppdagelser og gjennombrudd i sin forskning, og har vært en av forutsetningene for at Veterinærinstituttet har et sterkt internasjonalt navn innen fiskehelse. Vinneren rådfører på nasjonalt og internasjonalt nivå kollegaer, næring og forvaltning med sin generelle innsikt og om de siste forskningsresultatene.
Vinneren er kontroversiell, sta, krever høyt faglig nivå av seg selv og andre, er idérik og produktiv med nesten 50 internasjonale publikasjoner og en årlig publiseringsrate på 5 og 13 publikasjoner siden 2010, de fleste i tidsskrift med høy innflytelsesfaktor. Research Gate oppgir at årets vinner er sitert mer enn 2300 ganger.
Førmidlingspris til Grøntvedt
Den første formidlingsprisen gitt av Veterinærinstituttet går til forsker og svinehelseansvarlig Carl Andreas Grøntvedt. Gjennomaktiv formidling av egen og kollegers forskning om MRSA i svinebesetninger og faren dette utgjør for folkehelsa, har Grøntvedt hatt betydning for samfunnsdebatten siste året i Norge og i Danmark.
Carl Andreas Grøntvedt uttrykker seg tydelig, og har vært klok i måten å fremstår på for å håndtere saker med stor smitterisiko og betydelig samfunnsoppmerksomhet. På kort tid har han utviklet sitt formidlingstalent fra å spørre kommunikasjonsstaben om råd til å fremstå som en dreven formidler. I sin forskningskommunikasjon har han gjentatte ganger vist å kunne formidle med passe mengde entusiasme, utvise faglig integritet samtidig som han evner å så tillit så vel i næring, i forvaltning og blant politikere. Han er bevisst sitt ansvar som forsker på et utfordrende område og har balansert godt både om MRSA og mer generelt om antibitikaresistens og èn helse.