Høsten 2016 ble det satt i gang et stort overvåkingsprogram for skrantesjuke på hjortevilt etter at sjukdommen ble påvist på én villrein fra Nordfjella villreinområde og to elg fra Selbu kommune. I løpet av året ble det undersøkt over 10 000 prøver fra hjortedyr, deriblant over 800 prøver fra villrein og 1500 fra tamrein. Totalt fikk fem dyr påvist sjukdommen i 2016, tre villrein og to elg. Det er undersøkt reinsdyr fra villreinområdet og tamreindistrikt som grenser mot Nordfjella, uten at man har kunnet påvise skrantesjuke. Fordi prøveantallet foreløpig er for lavt, kan man ennå ikke si om disse områdene er fri eller ei. Det er sannsynlig at vi har med to typer skrantesjuke å gjøre. Den ene ble funnet på villreinen, mens den andre typen ble funnet på elg.
Bekymret for spredning til tamrein
Overvåkingsprogrammet for skrantesjuke skal fortsette i 2017, med større fokus på tamrein. Tamreindriften i Norge omfatter ca. 211 600 dyr (tall fra 2014 og 2015) og er i all hovedsak en samisk næring, med unntak av tamreinlagene i fjellområder i Sør-Norge med rundt 11 000 dyr.
Næringen er basert på beitebruk, og i Nord-Norge er flytting mellom sommerbeiter ved kysten og vinterbeiter i innlandet vanlig. I løpet av et reindriftsår er det dermed mye kontakt mellom ulike flokker og mange bruker felles anlegg til å samle og skille dyr. En eventuell forekomst av skrantesjuke hos tamrein vil derfor kunne få store konsekvenser for næringen.
Overvåkingsprogrammet for skrantesjuke for i år er under planlegging, og det kan opptil 15 000 – 20 000 prøver som skal undersøkes for skrantesjuke ved veterinærinstituttet, derav 5 000 tamrein. Resten utgjøres av hjortedyr funnet døde eller syke og dyr felt under jakt.
Vil teste levende dyr
Påvisning av skrantesjuke er i dag basert på en metode der man undersøker hjernevev fra døde dyr. Som et supplement til dette, jobber Veterinærinstituttet nå med å etablere og utvikle sensitive metoder i Norge som kan teste for skrantesjuke hos levende hjortedyr.
− Vi jobber med to typer tester. Den første metoden er analyse av vevsbiter fra endetarmen til dyra. I endetarmen finnes det lymfatisk vev, spesielt hos unge individer, der smit testoffet kan påvises, forteller Turid Vikøren, forsker ved Veterinærinstituttet.
− Vi samarbeider med professor Arild Espenes ved NMBU Veterinærhøgskolen, som var ansvarlig for utviklingen av metoden på sau. Takket være velvillig innstilling fra tamreineiere og hjortejegere, har vi fått samlet inn endetarmer fra tamrein og hjort som vi bruker i disse studiene, forteller hun. Denne metoden kan tenkes brukt på testing av levende tamrein og oppdrettshjort, for eksempel i sammenheng med kartlegging
av skrantesjuke i en flokk. Den kan også brukes for testing av viltlevende hjortedyr som bedøves i merkeprosjekter.
Avførings- og miljøprøver
Den andre metoden vil kunne påvise smitte ved å teste avføring fra dyr og kanskje også miljøprøver. Det vil være et stort fremskritt ettersom de diagnostiske metodene som brukes i dag bare kan påvise smittestoffet (prioner) ved større konsentrasjoner slik som i hjernen.
Metoden, såkalt RT-QuIC, er en ny metode som er mer sensitiv og kan brukes på vev og ekskreter, for eksempel avføring som inneholder mindre mengder smittestoff.
Prioner kan påvises i avføring tidlig i inkubasjonsfasen, før dyret viser sjukdomstegn og før det er mulig å påvise det i hjernen. I tillegg er prøveinnsamling enkelt siden man kan samle inn prøvemateriale i naturen eller fra flokker uten at dyret bindes eller bedøves, forteller prionforsker Sylvie Benestad ved Veterinærinstituttet.
− Denne metoden finnes allerede for vev, og bør justeres for undersøkelse av avføring, forklarer hun og legger til at dette en teknisk krevende metode å utføre, som krever høy kompetanse for å unngå feildiagnoser.
Metodikken er såpass ny at det er ukjent om alle dyr skiller ut smittestoffet i avføring. Ulempen med å undersøke avføring som man samler i miljøet, er at man ikke vet hvilket dyr avføringen er fra. Fordelen er at man kan undersøke om skrantesjuke finnes i miljøet i spesifikke områder. Slik kan en finne områder hvor en bør teste dyr med konvensjonelle tester. Det kan også være aktuelt å bruke testen i forskningssammenheng for undersøkelse av vev, urin eller spytt.
De to metodene Veterinærinstituttet nå jobber med kan foreløpig ikke erstatte metodikken som brukes i dag som er basert på hjernemateriale fra dyr som er døde.