Stø kurs i krevende økonomiske tider

Denne saken er eldre enn to år

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 viderefører Veterinærinstituttets økonomiske rammer slik at instituttet kan bidra til å videreutvikle et godt kunnskapsgrunnlag og forutseende beredskap mot alvorlige helsetrusler.

Budsjettforslaget, som ble presentert 6. oktober, viser en bevilgning fra Landbruks- og Matdepartementet (LMD) til Veterinærinstituttet på 106, 7 millioner kroner, en økning på 2 prosent fra 2022. Fra Nærings- og Fiskeridepartementet er det foreslått 72, 6 millioner, som er en økning på 2,9 prosent fra 2022. Dette er en krone-messig økning uten å kompensere fullt ut for den generelle lønns- og prisveksten.

-Med utgangspunkt i de krevende tidene verden og landet vårt står i, er vi fornøyd med at de økonomiske rammene videreføres i et stramt, men godt budsjettforslag. Ved Veterinærinstituttet er vi glade for regjeringens vektlegging av Én helse-perspektivet og hvor viktig det er å se helse til folk, dyr og miljø i sammenheng. Vi setter pris på tydelige signaler om at det forskningsbaserte kunnskapsgrunnlaget for å ta gode avgjørelser skal videreutvikles, sier administrerende direktør Torill Moseng.

-Veterinærinstituttet vektlegger ikke bare god beredskap, men også i økende grad forutseende og forebyggende beredskap. Dette koster, og vi er glade for at vi i et stramt budsjett får ressurser til å fortsette dette arbeidet for å forebygge mot og håndtere helsetrusler, inkludert det å hindre sykdom mellom dyr og mennesker og sikre trygg mat og trygt fôr.

Endringer i forskningsbevilgninger

Forskningsrådet omtaler budsjettet som «gode nyheter for Forskningsrådet. Ordningen «Retur EU» (tidligere kalt «Stim-EU»), som til en viss grad kompenserer for lave timepriser i EU-prosjekter, videreføres. Les Forskningsrådets nyhetsmelding: 

Veterinærinstituttet er i økende grad involvert i prosjekter i en rekke land i Afrika, Asia og Latin-Amerika. I budsjettet er det lagt inn et kutt på 232 millioner i Kunnskapsbanken til NORAD (hvorav 150 mill. kroner er en generell reduksjon på posten, mens resten er relokert til andre aktiviteter). Kunnskapsbanken skal styrke myndighetenes kapasitet på områder Norge har kompetanse som er etterspurt i utlandet. Det er ikke avklart om kuttet vil få konsekvenser for disse prosjektene på sikt.

I budsjettet går det også fram at Regjeringen vil prioritere arbeidet for å legge til rette for reetablering av villrein i Nordfjella sone 1. I 2020 påviste Veterinærinstituttet skrantesjuke (CWD) i prøve sendt inn etter jakt på Hardangervidda. Instituttet og forskningsstiftelsen NINA har bistått til råd fra Mattilsynet og Miljødirektoratet som gjør at Regjeringen i budsjettforslaget varsler iverksettelse av nødvendige tiltak for å avgrense og utrydde denne svært alvorlige sykdommen. «Det er viktig å få god kunnskap om sjukdommen, og regjeringa vil fortsette å overvåke og forske videre på sjukdommen», ifølge budsjettframlegget.

Del artikkel