Det politiske toppmøte etterfølger mer enn 18 måneder med forskjellige initiativer, inkludert et toppmøte med et bredt vitenskapelig program, hvor også Veterinærinstituttet deltok.
Statsminister Erna Solberg representerte Norge på gårsdagens politiske møte og holdt en tale hvor hun fremhevet «Én helse» som sentralt i arbeidet med mattrygghet. Hun uttalte: Vi er fortsatt i en pandemi. Én helse – forbindelsen mellom helse hos mennesker, planter og dyr må stå øverst på den globale agendaen”.
–Vi er veldig glade for å se at vår statsminister benyttet anledningen til å øke bevisstheten om dette temaet. Vi er tror sterkt på en Én helse-tilnærming er nøkkelen for å oppnå robuste og bærekraftige matsystemer innen 2030, sier Carlos Das Neves, direktør for forskning og internasjonalisering ved Veterinærinstituttet.
Statsminister Solberg tok også opp temaer som kutt i matsvinn og klimahandling og hun plasserte akvatiske matsystemer som en sentral del av fremtidige løsninger.
Veterinærinstituttets arbeid med Én helse
–Veterinærinstituttet har en bred portefølje av forskningsprosjekter knyttet til Én helse, inkludert deltakelse i Europas største Én helse-prosjekt, One Health European Joint Programme, fokusert på mattrygghet, antibiotikaresistens og nye helsetrusler, sier Das Neves.
Instituttet er for tiden engasjert i forskning rundt Sars-Cov2 sammen med partnere over hele Europa. Dette for å forberede oss på fremtidige pandemier. Forebygging og beredskap er helt sentralt i hvordan Veterinærinstituttet løser sitt samfunnsoppdrag.
Veterinærinstituttet er også sterkt engasjert i akvatiske næringssystemer. Fiskehelse og velferd er sentrale premisser for en bærekraftig bruk av havressursene og en vellykket «blå økonomi». Kunnskap opparbeidet gjennom over 60 år med havbruk i Norge, kan nå deles med partnere i land som starter oppdrett, og på denne måten bidra til mer bærekraftig høsting av havressurser.
–Statsministeren tok også opp behovet for å "bekjempe mat-usikkerhet", og Veterinærinstituttet jobber sammen med partnere i lav- og mellominntektsland for å etablere nye og bærekraftige matsystemer ved å fremme bedre dyrehelse og velferd. Dette gir direkte bedring i matsikkerhet og produksjon. Etiopia, Malawi, Kenya og Tanzania er eksempler på land der Veterinærinstituttet og partnere allerede er engasjert i prosjekter som setter én helse i sentrum, sier Das Neves.
Food Systems Summit - Statsminister Erna Solberg (Regjeringen.no)